Word je gelukkiger wanneer je dromen uitkomen?

Het blijft mij bezig houden.  Dromen over toekomst, dat wat je wilt bereiken in het leven.  Dan zijn er twee soorten dromen,  waarvan jezelf beter wordt,  en dromen waarbij je een bijdrage levert aan een betere wereld.  De laatste zie je veel voorkomen in de spirituele wereld waarbij de eerste droom als “slecht” betiteld wordt. Andersom heeft de niet  (of minder) spirituele groep mensen minder moeite met spirituele dromen, al wordt het niet altijd begrepen.  Dat wederzijds begrip en onbegrip fascineert me en zou al een blog op kunnen leveren.
Maar nu peins ik over dromen die uitkomen. Er zijn mensen die enorm veel opzij zetten om hun droom te bereiken.  Op alle vlakken worden concessies gedaan en uiteindelijk is het zover, de droom is werkelijkheid geworden. En dan ?  Ontstaat er dan niet een gevoel van: is het dit nu ?  Heb ik daar zo veel voor gelaten? Welke offers heb ik gebracht en was het dat waard?  Of je droom komt uit en wordt dan overschaduwd door tegenslag die je niet voorzien had.  Daardoor is de droom anders dan voorgesteld.  Natuurlijk zijn er veel dromen die alle concessies waard waren. Alleen al als ik aan topsporters denk die werkelijk aan de top komen, die zullen echt ervaren dat het alles waard was. Maar die sporter die net zo veel gedaan heeft, maar net niet aan de top komt…hoe denkt die daarover?
In een van mijn opleidingen werd het voorbeeld genoemd van de man die alles verkocht en samen met zijn zoon alleen nog maar brood met pindakaas at om  zo geld te hebben om  als kunstenaar te kunnen leven.  Is het dat waard geweest, voor de man zelf, voor die zoon?
Mensen die schulden maken om iets te verwezenlijken en tot hun nek in de schuld zitten. Is het dat waard? Is de zorg dan niet groter dan het vruchten van die droom?
Ik vraag het me dus af, wordt je gelukkig wanneer je droom uit komt?   Moet je werkelijk alles opzij zetten,  of moet je de realiteit onder ogen blijven zien. Want kun je door de droom na te jagen niet het gevoel voor realiteit kwijt raken.  Vergeten gelukkig te zijn met de dingen die zich alle dag voor doen?
Het zal ook nu weer een combinatie zijn. Een droom hebben en er aan werken om die te realiseren kan een geweldige ervaring zijn.  Er over dromen, eraan werken, jezelf ontwikkelen, met anderen brainstormen. Het kan je een stoot energie geven. Maar sta wel af en toe stil bij de realiteit van de offers die deze droom vraagt. Heb je die er echt voor over of laat je jezelf voeden door het enthousiasme van je (de) omgeving die jouw droom ook zien zitten. Daardoor kun je over je eigen grenzen gaan?
Vergeet niet dat e r iedere dag opnieuw kleine dromen tot bloei komen die je een geluksgevoel, een tevredenheids gevoel kunnen geven.   Je daarmee voeden om grotere dromen te realiseren.  Daarbij is de weg naar je droom een belangrijke levensles, wellicht groter dan het bereiken van de droom zelf.
Ik wens je een droom 2013 toe!

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *