Vriendschap tussen man en vrouw

Onlangs werd ik gebeld door een ex-cliënt. Een leuke vrouw van midden 40. Toen ze bij mij kwam een paar jaar geleden was haar leven uit balans. En het lukte haar om de boel weer in balans te krijgen. Ze had problemen met haar relatie, en de oplossing die ze vond was een vriend. Nee geen minnaar, maar gewoon een goede vriend. Eens per maand hadden ze een afspraak, in de zomer gingen ze wandelen en in de winter samen ergens eten. En wat ze deden: praten over dat wat hen bezig hield, dingen van het leven. Dingen waarover ze met haar man niet sprak. Niet geheim, maar zij deelden andere dingen met elkaar.  En mede door dit contact vond ze de balans, voor zichzelf, en voor haar relatie. Meermalen sprak ik met haar daarover: het was geheim voor haar man. Hij zou het niet begrijpen. En als het een vrouw was? Ja dan wel, een vriendin mag, een vriend niet. Ze had er vrede mee. Maar nu zijn de kaarten geschud, de vriend is ziek, ernstig. Ze kan niet naar hem toe, ze kan er met niemand over praten. Ze mist hem, ze mist hun gesprekken.  Haar leven is compleet uit balans en ze kan het met niemand delen.
Ik blijf het zo jammer vinden, waarom wordt van een vrouw geaccepteerd dat ze vriendinnen heeft, en daar vaak zeer intieme dingen mee bespreek, wat veranderd er als die vriendin een man is? Waarom mag een man wel vrienden hebben, wat verandert er als die vriend een vriendin is?
Natuurlijk is het allemaal te verklaren vanuit rolpatronen, jalousie, angst. Wat is het dat we daar niet overheen kunnen stappen? In een tijd waarin reclame gemaakt wordt op radio en tv voor een secondlove, een verbodenliefde, zijn we niet in staat om gewone vriendschappen tussen vrouw en man te accepteren. Denken we direct in bedreigingen en voelen we de angst om de ander te verliezen, Terwijl, het kan zo’n verrijking zijn. Voor jezelf, voor je relatie. Zeker als je gewoon kunt zeggen, schat, woensdag eet ik niet thuis, dan heb ik een afspraak met…..   En dat wanneer je van die afspraak thuis komt, kunt zeggen, het was zo gezellig!

Kennen vogels vriendschappen?

Kennen vogels vriendschappen?

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *