Geld vragen

Met mezelf en een paar anderen heb ik op dit moment en discussie over geld en dan wel over geld vragen voor je diensten. Ik heb “vroeger” workshops bijgewoond, je dromen waar maken, jezelf neerzetten en altijd had geld een belangrijke rol. Succesvol zijn betekende veel verdienen. Groots denken, betekende denken aan een volle portemonnee.  Intussen weet ik voor mezelf, goed is goed genoeg. Maar ik weet ook dat veel mensen dat nodig hebben als drijfveer om hun business, hun idee neer te zetten.  En wanneer je je boterham wil verdienen met de dienst die je neer wil zetten moet je ook zo denken.

Maar nu zit ik in de luxe positie dat ik voldoende inkomen heb en iets neer wil gaan zetten; namelijk de afscheidsfotografie. Dat is voor mij een soort tweede baan, als een balans in mijn leven, iets waar ik mijn passie en plezier ook in kwijt kan. Maar ik hoef er geen boterham mee te verdienen. Dus ontstaat bij mij het idee dit te gaan doen voor mensen die het nodig hebben (bijvoorbeeld voor de rouwverwerking van kinderen) maar het niet kunnen betalen.

De discussie die ontstaat: je werk is veel geld waard.  Die kan ik makkelijk pareren. Mijn werk is waardering waard, en waardering hoeft niet altijd in geld te komen. De dankbaarheid, de troost die kinderen vroeger of later aan mijn werk kunnen ontlenen is onbetaalbaar.
Waar leg je grenzen, wie kan het niet betalen?  Wat ga je doen als je veel aanvragen krijgt, want wat gratis is, wil iedereen wel. Nou, gratis is het niet. Dat is voor mij een andere term dan dat er niet of minder betaald wordt, dat ik er niet aan hoef te verdienen dat ik alleen een kostprijs vraag.
Ik ben er voor mezelf uit: dat wordt mijn doelgroep en de antwoorden op bovenstaande zaken komen vanzelf wel.
Dat is mijn bijdrage aan een betere wereld, een investering in tijd, die mij zelf veel passie, vreugde en dankbaarheid oplevert. Onbetaalbaar!

lichtjesavond Dongen

lichtjesavond Dongen

Bladwijzer de permalink.

4 reacties op Geld vragen

 1. Else Hultink zeggen:

  Tja, inderdaad een onderwerp van gesprek momenteel, herkenbaar dus! Veel succes met het focussen op jouw doelgroep!

 2. Rob van Tilburg zeggen:

  Ik heb nog een vraag voor je, Diana. Wat is het effect van jouw lagere prijsstelling voor je collega uitvaartfotografen? Want waarom is de ene uitvaartfotograaf (die er wel een boterham mee moet verdienen) duurder dan de ander? En is dat iets voor jou om rekening mee te houden? Ik heb de antwoorden niet, maar het is wel complex en ligt gevoelig…

  • Diana Kors zeggen:

   Hoi Rob, ik weet dat het gevoelig ligt, dat is niet alleen in deze branche. Maar ik ga er vanuit dat een opdracht die ik om die reden krijg niet naar een fotograaf was gegaan waarvoor wel een vergoeding geldt, maar naar een bevriende vriend of vriendin. In mijn beleving is het daarom geen “broodroof”.

 3. Natascha Oudmaijer zeggen:

  Hoi Diana, Zoals je misschien weet heb ik deze gedachte altijd al gehad. Dit werd mij niet altijd in dank afgenomen. Dat veroorzaakte bij mezelf altijd veel twijfel. Des te fijner vind ik het nu om dit blog van jou te lezen. Ik vond zelf ook altijd dat goed , goed was. Dat ikzelf veel geld heb uitgegeven aan studies en cursussen is altijd mijn eigen keus geweest en ik had het geld daarvoor over. Maar niet iedereen heeft geld voor een opleiding of een stukje coaching. Terwijl mijn instelling altijd is geweest ieder mens heeft recht op groei in de vorm van hulp. Mijn denkwijze komt natuurlijk vanuit mijn jeugd …ik wilde graag danseres worden maar mijn ouders hadden er geen geld voor. De reden was negen kinderen. Mijn talent en passie was er wel …dat heeft veel verdriet op dat moment veroorzaakt. Ik heb me dus altijd bezig gehouden met de mensen die het niet zo goed hebben en ben van mening dat ik het wel goed heb, dus ook iets mag teruggeven. Terug geven is niet hetzelfde als weggeven want wanneer er mensen zijn die alleen komen omdat het gratis is …heee dat hebben wij toch zo door. Natuurlijk ben ik ook bezig met een passende vorm te vinden voor mijn diensten en de meningen van anderen leg ik maar dan naast me neer. Die zullen er altijd zijn en blijven. Ik wens je heel veel succes met de Afscheidsfotografie. Liefs Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *