Van negatief naar positief, van crisis naar positief resultaat

Ik vraag me steeds af wat het zo moeilijk maakt om positief te zijn en vandaar uit verder te groeien en te ontwikkelen.
Ik heb het een paar keer meegemaakt in trainingen. Eén was van Karel Raats en ging over ideeën binnen bedrijven en waarom deze niet lukken.  En dat een sleutel is dat we anders moeten brainstormen. We zijn geneigd om, wanneer iemand met een idee komt, meteen deze af te kraken. Dat kan niet omdat… Dat lukt niet omdat…
Hij zei het om te draaien, iemand komt met een idee en in plaats van af te kraken ga je deze ophemelen. Wauw wat een geweldig idee. Want we kunnen ook dit doen, of dat doen, en dan vervolgen nog….
Het resultaat is dat je ergens uit komt, waar je iets mee kunt. Maar het mooie van die manier van werken is dat de energie kompleet anders is  Hij liet ons dat in tweetallen uitvoeren en lachering begonnen we aan de opdracht. Een bedrijfsuitje verzinnen. De eerste keer af kraken, kan niet omdat….. tweede keer, wauw, dan kunnen we ook zus en ook zo en dat kunnen we ook nog doen en…. En hoewel het een fictief idee was ervoeren we het verschil. Want die is er.
Gemotiveerd door deze techniek naar huis, en dan de praktijk……ik betrap me er keer op keer op, dat kan niet omdat….ik wil zo graag anders, maar die oude manier zit toch zo ingebakken.
Afgelopen weekend deed ik mee aan een training om gespreksleider te worden bij Nederland in dialoog. En de methodiek bleek gebaseerd te zijn op “iets soortgelijks”, boek het waarderend oog.   Voor bedrijfsverandering niet dat wat we kennen probleem oplossend, de rationele benadering maar juist een creatieve benadering, bestuderen wat wel werkt in plaats van niet en dat uitbouwen.  Waarmee werken mensen liever, met een probleem dat als een molensteen om je nek hangt of een pittige vraag die zwel je denken als je energie een kickstart geeft.
Natuurlijk het tweede.
En als ik dat lees, ervaar, voel ik me weer geïnspireerd om die weg op te gaan. Juist in deze tijden van crisis geeft dat de boost die we nodig hebben.
En toch, ik ervaar het andere denken als hardnekkig opgeslagen in mijn systeem dat ik me afvraag of ik daar uit kom.  En dan ben ik blij als mijn werkgever zegt: nee dat doen we niet zo, dat brengt alleen maar negativiteit en dat kunnen we niet gebruiken.  En dat is precies waar het om gaat.
Nu nog: hoe zorg ik dat dit denken, deze manier van werken, in mijn systeem komt. Eén van de dingen die daarvoor werkt is dromen.  Dat lijkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Je onderbewuste denkt in plaatjes. Wanneer jij droomt hoe het eruit ziet wanneer je dit helemaal geïntegreerd hebt, dan helpt dat om het ook werkelijk te realiseren. Zie het maar als dagdromen. Dat doe je wellicht ook wel eens van een vakantie die eraan komt, dus waarom niet van iets anders wat je wilt realiseren.  Ik ga het doen, me voorstellen hoe het bij het bedrijf waar ik werk eruit ziet, als ik het toepas, wanneer anderen dat ook toe gaan passen. Hoe we dan met elkaar de vooruitgang kunnen stimuleren en nog beter realiseren!

Droomze! En geniet van de resultaten!

 

De steen niet om je nek, maar gezamenlijk optillen!

De steen niet om je nek, maar gezamenlijk optillen!

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *