Levensdoel?

Er is een tijd geweest dat  ik niets wist over spiritualiteit.  Ik leefde mijn leven en dacht dat het goed was.  Ik was aan het overleven, en dat besefte ik op enig moment.  Ik ging zoeken in de alternatieve hoek, spirituele hoek en dacht dat het dat was. Dat zo leven mij gelukkig zou maken.
Maar wat was nou dat zo leven?  langere tijd in deze wereld rondgebracht leerde me dat daar nog al wat verschil in zit. De ene zei dit, de ander zei dat. En zelfs binnen dezelfde stromingen was er  strijd. Zo heb je binnen Reiki verschillende stromingen of ideeën, en de een vindt die van hem beter als die van de ander.  De energie die ik doorgeef is beter dan jou energie. Vreemd vind ik dat en in mijn beleving is dat  niet zo. Is het een niet beter dan het ander, maar natuurlijk kan het een je meer aanspreken als het ander.  Binnen opleidingen in deze sector gebeurt hetzelfde, de een vindt zichzelf beter dan de ander.   Toch heeft het bivakkeren binnen deze stromingen mij veel gebracht. Het is een periode geweest waarin ervaren heb hoe ik  weer blij kan zijn met mezelf, me niet (of bijna niet) laat leiden door angsten en waarin ik niet meer overleef maar leef.  Ik had het niet willen missen!

Maar het heeft me ook verwarring gebracht. Van een commerciële baan ging ik naar een therapeutenpraktijk.  Nou weet ik eigenlijk niet eens waarom de therapeutenpraktijk niet commercieel genoemd wordt, want ik verdiende daar gewoon mijn geld net als in het ander werk.  Moest zelfs harder werken aan de acquisitie om klanten te krijgen.  Maar ineens had dit werk te maken met levensdoel, dat waarvoor je hier op aarde bent,  hoger doel.  Maar ik zag ook de onderlinge concurrentie, het afkraken van elkaar. Hoe kan dat met een hoger doel te maken hebben?  Op zeker moment besloot ik terug te gaan in een commerciële baan.  En het typische vond ik dat degene in de zogenaamde commerciële wereld goed konden leven met het idee dat ik me ook met spirituele zaken bezig houdt. Maar andersom….alsof ik een afvallige ben.  En soms verward me dat. Vraag ik me af of ik bezig moet zijn met mijn levensdoel, dat ik ooit wel eens duidelijk dacht te hebben. Maar nu denk ik steeds vaker, is er  een levensdoel? Is er  een hoger doel? Of moet ik juist dealen met dat wat in het hier en nu zich aandient. En misschien is dat juist wel heel spiritueel.
Ik werk zo’n 24 uur, en daarnaast vond ik lange tijd dat ik in de overige uren therapeut moest zijn, workshops geven. Maar ik heb  die overige uren voor mezelf nodig, om gezond te leven, om mijn huishouden/gezin  te kunnen verzorgen, om te zingen, te dansen, te leven. En ik wil me niet langer schuldig voelen over het idee dat ik op dit moment geen hoger doel, geen levensdoel heb. Het laatste is eigenlijk niet waar. Want mijn levensdoel nu is een goede relatie met mezelf te hebben.   Alleen voegt dat iets toe aan……….ja aan wat?

 

SAM_0281

 

 

 

p.s. het is nooit de bedoeling om met mijn teksten mensen persoonlijk te kwetsen.  Mocht dat wel zo zijn, dan bij voorbaat mijn excuses.   Het is ook niet zo dat ik in zo’n korte tekst het onderwerp volledig uitdiep,  het is mijn ervaring/beleving van dit moment en ik belicht meestal maar een klein facet van het geheel.

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

5 reacties op Levensdoel?

 1. Toos Otte zeggen:

  Het voegt iets toe aan jezelf………………………………
  En dat is het belangrijkste, dat je jezelf er goed bij voelt.

 2. Natascha Oudmaijer zeggen:

  Mooi om dit te lezen en het is zo herkenbaar. Misschien ligt het aan de leeftijd en aan de ervaringen die we opgedaan hebben. Ook ik probeer van het moment te genieten en datgene te doen waar ik plezier aan beleef. Uiteindelijk is dat misschien wel de kracht van dicht bij jezelf te blijven en heeft al het andere er toe bijgedragen om op dit punt terecht te komen, namelijk bij jezelf. Het leven op een manier leven zoals het voor mij bestemd is en dat lieve Diana maakt mij heel gelukkig <3

 3. Regula Schlaefli zeggen:

  inderdaad zo herkenbaar… hoezoo een nog hoger doel? als we met z’n allen een goede relatie met onszelf hebben is dat voor mij persoonlijk “hoog genoeg” –
  en of het iets toevoegt – ik denk het wel, uiteindelijk. Dealen met wat zich aandient en mijn leven te kunnen vieren is voor mij inmiddels mijn levensopdracht

 4. Loek Knippels zeggen:

  Lieve Diana, herkenbaar en ook niet! Ik blijf overtuigd van mijn doel op deze aarde. Ik ben het soms echt kwijt, on zeker erover en dan weer is het springlevend. Soms proberen anderen mij ervan te overtuigen dat het leven geen doel heeft! Dat staat toch averechts t.o.v. de evolutie: alles heeft namelijk zin. Ook een leven leiden dat in mijn ogen oppervlakkig en nietszeggend is. Wie ben ik dat ik zoiets mag/kan zeggen? Te arrogant, of juist te onzeker en teveel worstelend met het eigen levensplan. Ik blijf een zoekende in de woestijn maar wil en kan mijn ziel niet verkopen aan de duivel, die alleen maar in het hier-en-nu wil leven. Dat is me echt te kort door de bocht, jammer voor alle Tolle-fans! Ik lees eerst graag iemands pogingen, ego-strijd voordat ik pas geloof in iemands woorden en daden. Ik hou vol, ik worstel en kom boven….althans dat hoop ik.

 5. Jeanne Sanders zeggen:

  Lieve Diana

  Ook bij mij is er vaak de verwarring. Fijn dat ik dat deel met velen. Ik ben nogal naïef en had altijd de gedachten dat er bij spiritualiteit, kunst en filosofie geen strijd of onderlinge concurrentie was. Dat deze mensen meer bezig zouden zijn met zingeving van leven. Inmiddels heb ik veel strijd gezien, en jammer vind ik dat.
  Mijn mening is dat de basis van een levensdoel overal door heen werkt, wat je ook doet. Ik heb het idee dat mijn grote levensdoel is om te stralen vanuit mijn hart. Zo voel ik de liefde voor mezelf en kan ik heel veel gemakkelijker naar anderen bewegen en liefde uitdragen. Het maakt niet uit of ik werk ontspan of wat dan ook. Het is er gewoon altijd. Ook heb ik het idee dat we op aarde zijn om ons persoonlijk geestelijk te verrijken of ontwikkelen, het is maar hoe je het noemen wil. Ook daarbij maakt het niet uit wat je doet of wie je bent. Het is echt voor iedereen mogelijk. Door onze attitude laten we dat vanzelf zien aan onze mede mens. Het word opgemerkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *