Kwetsbaarheid is een kracht..!

Kwetsbaarheid is een thema dat deze week twee maal voorbij kwam. Eén keer in het Eindhovens Dagblad met een artikel: “ Pleidooi voor kwetsbaarheid” (woensdag 7 augustus)  En in het blad Management Team van juni was dit het thema. Beide keren komt schrijfster Brené Brown aan het woord met haar inzichten daarover. In het Eindhovens Dagblad algemeen gericht, in MT manager gericht.
En toeval bestaat in mijn beleving niet, en het hield me bezig deze week kwetsbaarheid….
Tijdens mijn opleiding tot psychosociaal counselor kwam het ook voorbij. Jezelf kwetsbaar opstellen. En dat was nieuw voor me. Opgegroeid met het idee “de vuile was niet buiten hangen”, dan ga je jezelf niet kwetsbaar opstellen.  Ik had vooral geleerd te overleven in mijn leven. En dat betekende mezelf niet kwetsbaar opstellen.  Want, was het idee, kwetsbaar opstellen dan kun je “afgemaakt” worden,  dat wat je deelt kan “misbruikt” worden, je kunt hevig teleurgesteld raken. Allerlei zaken waar ik helemaal geen zin in had, dus maskers op, muurtjes omhoog en vooral een buitenkant laten zien, jezelf beschermen en daardoor gedrag ontwikkelen die alles behalve kwetsbaarheid laat zien. Soms is het een goed overlevingsmechanisme. Maar steeds vaker merk ik dat het inderdaad een kracht is kwetsbaarheid. En kwetsbaar zijn betekent niet zwak, zielig of misselijk, waarmee het vaak verward wordt. Maar kwetsbaarheid is jezelf durven laten zien Brené Brown zegt daarover:
kwetsbaarheid betekent het trotseren van onzekerheden, het nemen van risico’s en je emotioneel blootgeven.  Kwetsbaarheid is niet goed of slecht maar vorm de kern van alle emoties en gevoelens.

Voor  managers, en  dan geldt dan evens voor ondernemers is kwetsbaarheid van belang omdat het (aldus Brené Brown) de enige manier is om complexe problemen op te lossen, met verandering om te gaan of met creatieve ideeën of producten te komen. Succesvolle mensen hebben zelden perfectionisme als verklaring voor hun succes. Succesvolle mensen hebben een gevoel van eigenwaarde, vinden zichzelf de moeite waard en geloven in wat ze doen, ook al vallen de resultaten tegen. Het zijn mensen die kwetsbaar durven zijn.
Van levensbelang dus voor bedrijven!

En dat brengt me weer terug bij de opleiding die ik deed. Kwetsbaar opstellen als therapeut is belangrijk, want je verwacht dat ook van je cliënt.  Een cliënt die bij je komt wil geholpen worden met zijn/haar problemen en legt ziel en zaligheid bij je bloot, dat is behoorlijk kwetsbaar. Daarvoor heb je vertrouwen van de cliënt nodig, en om vertrouwen te winnen moet je jezelf kwetsbaar opstellen.

En doordat ik dat daar geleerd heb, weet ik hoe het werkt en dat het werkt.  Heb ik kunnen oefenen binnen een veilige groep en mogen ontdekken dat kwetsbaar zijn helemaal niet zo eng is. En inderdaad zoals Brebé Brown zegt: Kwetsbaarheid is een kracht! DSC_0049

Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Kwetsbaarheid is een kracht..!

 1. Patricia Mols zeggen:

  ik kan niet anders zeggen dat je je kwetsbaar opstelde met dit te plaatsen; héél krachtig…..het is!

 2. Dorien van Limpt zeggen:

  Door (ook als therapeut) je kwetsbaarheid te laten zien
  aanvaarden, zijn voor wat het is,
  ben je m.i. veiliger voor de ander om van te leren
  en geef je jezelf de kans te leren van de ander.

  We zijn tenslotte allemaal elkaars leerling en leraar.

 3. Ton jansen zeggen:

  Kwetsbaarheid is ook iets heel kwetsbaars. Stel je je kwetsbaar op voor de verkeerde personen of in de verkeerde omgeving dan kun je behoorlijk geraakt worden. Stel je je kwetsbaar op voor de juiste personen die je in vertrouwen kunt nemen of in de juiste omgeving dan is het een heel fijn gevoel dat je ervaart en wordt er vaak positief op gereageerd.
  Dus weet wanneer je je kwetsbaar kunt en wilt opstellen en wanneer niet.
  Stel je je bewust kwetsbaar op met een doel dan kan het effect inderdaad verassend zijn maar dan doe je het bewust. Een mens die zich onbewust kwetsbaar opstelt zal vaak de pijn voelen.
  Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *