Social-media en jarig

Ik heb heel wat vrienden op facebook, dat zijn facebookvrienden en daar zitten echte vrienden tussen, daar zit familie tussen en daar zitten veel mensen tussen waar ik wel iets mee heb omdat we in dezelfde branche werken, zelfde interesses hebben, of ze inspireren mij of…  Maar ik heb natuurlijk niet echt (of niet echt) zoveel vrienden.
En wat me altijd wat verbaast zijn de verjaardagen op social media. Dan krijg ik een melding dat iemand jarig is en of ik die niet moet feliciteren. Of iemand zet er zelf op dat hij/zij vandaag jarig is. En dan ontkom je bijna niet aan een felicitatie die kant op te sturen. En het is niet dat ik het niet meen, ik wens iedereen een gelukkig verjaardag, een fijn nieuw jaar of wat dan ook. Maar het heeft wel iets onechts. En vooral als de dag erna het voorgestelde bericht van facebook volgt met bedankje voor alle felicitaties Voor mezelf ben ik gaan skippen, ik feliciteer niet iemand die ik niet echt ken, waarvan ik in de niet digitale wereld de verjaardag ook niet weet. En vaak feliciteer ik dan in een privé berichtje.

Zelf heb ik mijn geboortedatum niet openbaar gezet, tenminste op facebook. Op linkedln was ik dat vergeten. En ik kreeg daar onlangs felicitaties, want, ja ik was eind april jarig. En dan zie van die berichten waarbij je jaarlijks contact hebt, om te feliciteren, terwijl je verder nooit contact hebt. Dan ontstaat het volgende overzicht:

  • 29 APR. 2017Sjak  heeft om 10:59 het volgende bericht verzonden

Sjak  10:59

Gefeliciteerd!

  • Diana Kors heeft om 17:43 het volgende bericht verzonden

Diana Kors  17:43

Dank je!

  • 29 APR. 2018Sjak heeft om 11:58 het volgende bericht verzonden

Sjak  11:58

Gefeliciteerd met je verjaardag!

  • Diana Kors heeft om 12:05 het volgende bericht verzonden

Diana Kors  12:05

Dank je wel!

  • 29 APR. 2020Sjak om 09:20 het volgende bericht verzonden

Sjak  09:20

Gefeliciteerd met je verjaardag Diana!

  • Diana Kors heeft om 11:53 het volgende bericht verzonden

Diana Kors  11:53

Dank je!

  • 29 APR.Sjak heeft om 09:37 het volgende bericht verzonden

Sjak  09:37

Gefeliciteerd met je verjaardag en een fijne dag vandaag!

  • Diana Kors heeft om 14:43 het volgende bericht verzonden

Diana Kors  14:43

Dank je!

Eigenlijk best wel grappig, er zit jaarlijks een kleine uitbreiding in. Ik heb de achternaam e.d. weggelaten, het is niet interessant wie me dit schrijft. Wat ik wel bijzonder vind is dat ik zo een aantal van die overzichten heb, 1x per jaar een berichtje.  Nu geloof ik wel in relaties die je soms maar 1 keer per jaar ziet, en waarbij het dan is alsof je elkaar gisteren zag, maar dat is dan toch echt wat anders.

En eigenlijk, waar ik nog meer vraagtekens bij heb, de commerciële mails die je krijgt op je verjaardag, korting wanneer je iets besteld, en dan nog een reminder dat je toch wel moet gaan bestellen want je korting  verloopt. Laatst dacht ik, oke, ik ga bestellen, bleek dat je er 10% korting was en mijn verjaardag 10%  mocht daar niet overheen.
Soms moet je even je bestelling uitstellen tot je jarig bent omdat je dan toch…  je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar voelt niet als een echt gemeend kadootje.

Sinds kort hangt er bij ons weer een verjaardagkalender, traditie getrouw op het toilette, zodat je regelmatig de tijd hebt om die te bestuderen. En natuurlijk hebben we de digitale kalender, een popup  in de mail of agenda, dat vind ik wel fijn.

Dit alles met aandacht te maken. Ik wil, en ik denk ik niet alleen, oprechte aandacht. Niet een instant berichtje omdat er toevallig een datum in een profiel staat.
En toch, snap ik ook wel dat het soms kicken is als het je lukt om xxx berichtjes op je facebook te krijgen, een paar is niet leuk, maar een paar honderd…?
En toch weet ik ook dat er best veel serieus gemeende lieve berichten tussen zitten. Zelf wil ik trachten ook via de social media het bij verjaardagen en soms andere gebeurtenissen te houden bij oprechte aandacht. Niet een snelle reactie omdat facebook zegt die moet je feliciteren. Al blijft de reminders van facebook soms best handig.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *