Rolverwisseling

Ken je dat. Dat je je ergens heel anders gedraagt dan dat je van jezelf gewend bent, of van jezelf verwacht?  Wat gebeurd er dan?  Eigenlijk niet zo veel, behalve dat je in de verkeerde deelpersoon (of rol) stapt en daardoor niet reageert zoals je zou willen reageren.  Als dat positief is, is dat alleen maar goed en dan weet je op een goede manier van je deelpersonen gebruik te maken. Maar vaak is het niet positief. Schiet je in een rol die je juist uit je kracht haalt. En vaak heb je helemaal niet in de gaten waardoor het komt. Als je al in de gaten hebt dat er iets gebeurt wat je eigenlijk niet wilt.
Deelpersonen, ik heb er al eens eerder over geschreven, zijn de verschillende rollen die we in ons leven hebben. Bij rollen moet je denken aan: je bent ouder, werknemer, vriend(in), partner, sportieveling, creatieve, vrolijke, verdrietige. En zo kun je een heel A-4 vol schrijven.  En wellicht herken je  dat iedere deelpersoon zijn eigen gedragingen heeft, eigen gevoelens en ideeën. Als  werknemer gedraag je jezelf anders  dan in de rol als partner als moeder/vader ben je anders dan dat je zelf kind bent van je ouders.
En dan zijn er situaties, waarin je bijvoorbeeld eigenlijk de krachtige zelfstandige persoon zou willen zijn en dan ontdek je dat je in de rol van een klein verlegen kind gaat zitten. Daar kies je niet bewust voor maar het “overkomt” je.  En dan bereik je dus niet wat je wilt bereiken. Want dat verlegen kind heeft niet de kracht die de krachtige zelfstandig persoon heeft.  Waardoor het komt? Dat heeft verschillende redenen: de persoon tegen over je doet iets waardoor jij in die rol gaat. Meestal totaal onbewust, of voel je het gebeuren?  Soms ga je in zo’n rol vanuit onzekerheid, en dat je in het verleden succes had met de rol van het verlegen kind, en soms weet je het gewoon niet.
Wanneer je je bewust bent dat je in een voor jou ongewenste rol stapt, dan kun je daar iets aan veranderen. Want je kunt wel bewust in een andere rol stappen.  Dat is niet altijd makkelijk.  Je kunt het oefenen door je voor te stellen dat je dat doet.  Je stelt de situatie zoals die zich afspelen voor in je fantasie. En het voordeel daarvan is dat alles in je fantasie mogelijk is.  En je stelt je dan die situatie voor en jij in de door jou gekozen krachtige rol. Je kunt dan “zien” en ervaren hoe dat is. Hoeveel beter je jezelf dan voelt. Doe de werkelijke situatie zich voor, dan kun je veel makkelijker in de rol die je wenst stappen.  Soms helpt ondersteuning als kleren je daarbij.
Het klinkt misschien wat abstract, maar het is de moeite waard om het eens te proberen.
Denken, handelen in deelpersonen is een krachtig middel in bewustwording en zelfontwikkeling.  De moeite van het uitproberen waard!

DSC_0015

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *