We moeten zoveel..

We moeten zoveel. We moeten carrière maken, we moeten goede ouders zijn, we moeten vaak op vakantie, we moeten het perfecte kerstdiner neerzetten, we moeten sociaal doen, we moeten mantelzorger zijn,  we moeten op de lijn letten, we moeten sporten we moeten, we moeten, we moeten.

De tekstverwerker Word kent een zoek en vervang knop.  Bovenstaande tekst zoek je het woord moeten en vervang je door willen.

Moeten wordt vaak ingegeven door angst. Angst om afgewezen te worden, angst om zekerheden kwijt te raken.  Wanneer je alles waarvan je denkt dat je dat moet doen vervangt door wil doen. En je dan afvraagt, wil ik dat echt? Hoe ziet je leven er dan uit. Als je alle angsten overboord zou kunnen gooien. Als je niet de dingen die je doet om je
(basis-)behoeften te vervullen maar echt doet omdat je ze wil doen. Hoe ziet je leven er dan uit?

Het is een illusie dat je dan geen dingen moet. Want juist vanuit de vrije wil keuzes maken van de dingen die je graag wil doen, zul je dingen juist moeten doen.
In de opleiding die ik volgde tot psychosociaal counselor kwam regelmatig het voorbeeld voorbij:

Ik wil graag een lekkere cappuccino. Niet zo één uit een pakje, maar een echte sterke espresso, met opgeklopte melk, cacaopoeder.
Tjsa, maar dat heb ik dus niet in huis. Als ik dat echt wil, dan moet ik boodschappen gaan doen. En als ik daar nou eens geen zin in heb, dan komt er dus geen lekkere cappuccino. Het is een simpel voorbeeld die illustreert hoe het werkt, als je iets wilt, zul je er iets voor moeten doen, of misschien juist iets voor laten.

Voor mij is het een uitdaging om steeds meer stil te staan bij: de dingen die ik doe, wil ik die echt? De relaties die ik heb, wil ik die echt, en wil ik die op die manier. En als ik dan weet dat ik iets echt wil heb ik daar dan alles voor over of sjoemel ik? En als ik al sjoemel…hoe zit het dan met dat echt willen. Of is het dan toch iets dat ik wil omdat anderen vinden dat ik dat moet doen? Of om toch ergens van die onvervulde behoeften in te vullen?

Wanneer je dingen moet doen omdat te bereiken wat je graag wilt, dan is dat moeten niet zwaar. Dat wat je moet doen doe je dan met liefde en plezier, met vallen en opstaan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op We moeten zoveel..

  1. Patricia Mols zeggen:

    Krachtig weer Diana!
    Volgens de “wiktionary” staat er voor het woord “moeten” als definitie: “gedwongen zijn” ….. dus, om zelf iets persé te willen/ te moeten, dwing je ook jezelf ;-),oh! Echter, als je echt iets heel graag of persé wilt, dan kun je het voor jezelf visualiseren en je bereid verklaren (is anders dan moeten!) om alles ervoor over te hebben het te bereiken, maar dan ook álles!….dan blijkt uiteindelijk vaak dat het niet allemaal nodig is en dat je hetgeen je wilt a.h.w. naar je toe trekt! De kracht van het positief denken! Superkracht!….liever dan moeten voor mij. Het enige waarbij ik “moeten” echt gebruik is als ik het woord “moeten” loslaat….ik moe(s)t het woord “moeten” loslaten….en dat heb ik inmiddels (grotendeels) gedaan; tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *