Nieuwsgierig maakt rijk

Mensen die mij kennen weten dat ik mijzelf in verschillende werkvlakken begeef. Enerzijds financiële baan en de politiek, anderzijds fotografie, coaching en ik kan ook naar biodanza of een drumcirkel gaan. Ik zelf ervaar het niet als verschillende werelden, voor mij vloeit het één over in het ander, heeft het raakvlakken en het houd het mij scherp. Het hoort bij mij, ik wil niet anders. Echter vaak merk ik dat anderen dat wel zien/ervaren als verschillende werelden of zien het als heel druk, veel doen. Het meeste raakt me het oordeel van mensen uit een hoek waar ik het niet van verwacht. Ik ben nog niet zo lang raadslid voor de VVD in Reusel de Mierden. Als ik het hierover heb met mensen die zich spiritueel noemen/vinden dan hoor ik de oordelen.  De zakelijke wereld is vies, de politieke nog veel viezer. En alles wat er politiek gebeurd is per definitie fout en zit een oordeel op. Enig mededogen voor beslissingen, empathie voor bestuurders ontbreekt volledig. Echter andersom, wanneer ik in mijn financieel of politiek werk vertel dat ik naar een drumcirckel ga, of een weekend biodanza ga doen, dan is daar belangstelling voor, wat is het. Misschien wordt het wel raar gevonden, en dat mag natuurlijk. Maar oordelen zijn veel minder hard. Terwijl ik ergens andersom verwachte, mijn oordeel dus.
Het is belangrijk om nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Oordelen opzij te zetten en te luisteren, kijken naar wat de ander beweegt, wat de ander leuk vindt, hoe de ander denkt. Respect voor wat de ander doet, ook al is het niet jou “cup of tea”. In welke werkvlak, gedachte goed jij je ook bevindt, nieuwsgierig openstaan naar de andere persoon,  zorgt dat die ander zich gehoord en gezien voelt. En uiteindelijk zorgt dat er weer voor dat je een veel rijker mens wordt, zonder dat je jezelf hoeft te verliezen.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *