#metoo

Sinds het gonst over #metoo op radio, televisie en internet borrelt er bij mij ook van alles naar boven. Een van mijn eigen metoo’s, ik werkte als leerling in een psychiatrisch ziekenhuis, en wilde je voor je theorie zeker slagen dan kon je het beste het bed een keer delen met de docent verpleegkunde. Echter daar had je keus in. Diezelfde man was hoofd van een afdeling met kwetsbare mensen. En die mensen randde hij aan. Hij pakte de dames bij de borsten en in het kruis en ook de heren taste hij graag in het kruis. En iedereen lachte ermee, al dan niet als een boer met kiespijn. Deze mensen hadden geen keus. Ik heb er werk van gemaakt, een klacht ingediend. Hij is uit zijn functie ontzet. Het werk in die kliniek werd voor mij lastig en ik ben zelf vertrokken, maar ik had keus.

Tientallen jaren later had ik een man in therapie, die door zijn dochter en vrouw ten onrechte beticht werd van seksueel misbruik. Dat het onterecht was, dat was bewezen, recht had gezegevierd alleen zijn leven was kapot. Moeizaam krabbelde hij overeind. Hij kan zeggen metoo.

Toen ik van de week op de radio hoorde zeggen: wat er nu bereikt wordt is dat daders trillend thuis zitten, angstig dat ze bij naam en toenaam genoemd worden. En ik kan me voorstellen dat je als slachtoffer dat aanspreekt. Echter besef ook dat er heren thuis zitten die gemanipuleerd zijn. Natuurlijk was en is er machtsmisbruik door heren.  Maar hoeveel dames zullen hun charmes niet gebruikt hebben om hogerop te komen?  Verleiden en manipuleren?  Natuurlijk had zo’n heer ook een keus, net als jij en ik in situaties. (Ik heb het hier niet over gewelddadige situaties!) Maar ook hij kan nu zeggen metoo. Al zal dat niet gebeuren omdat hij als dader gezien en aangewezen wordt.

Laten we vooral  kijken en zien hoeveel er goed gaat. Ik heb veel gewerkt in omgeving met veel heren. En als dame heb je het daar goed.  In mijn ogen vaak beter dan in een werkomgeving met bijna alleen vrouwen.
Ik wil hiermee niet de serieuze en ernstige situaties bagatelliseren. En manipulatie en machtsmisbruik op welke manier dan ook is voor mij uit den boze. Maar laten we ook de andere kant eens bekijken, want daar zitten ook slachtoffers.  En vooral: laten we dit gedrag stoppen door het niet meer te tolereren.  Er is keuze, lust en angst zijn slechte raadgevers.

Met chocola is nog wel wat te manipuleren.

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *