Keuzes maken…

Dagelijks maken we keuzes, welke kleding we zullen dragen, wat we zullen eten, of we met de fiets of de auto naar het werk gaan en ga zo maar door. Keuzes waar de meesten van ons gelukkig niet zo heel lang bij stil hoeven te staan.
Maar soms kom je bij keuzes in je leven die minder simpel zijn.  Waar je serieus stil moet blijven zijn bij de opties, de mogelijkheden en de gevolgen van die keuzes. Terwijl die gevolgen misschien niet eens te overzien zijn.  Denk dat aan keuzes als: ander werk, verhuizen, samen gaan wonen of juist het tegenovergestelde: stoppen met een relatie.
Het simpel plussen en minnen blijkt dan niet te werken.  Sterker nog, wat op het een moment een plus lijkt, kan op ander moment een min zijn, of andersom.
Het verschilt natuurlijk per mens hoe je daar mee omgaat en hoe je daar weer uit komt. Zelf ben ik iemand die in zo’n periode, door emoties geleidt, rigoureuze beslissingen kan nemen. Dat is niet handig. Want emoties zijn slechte raadgevers. Zorgen ervoor dat je alles behalve met een heldere blik naar de situatie kijkt.  Gelukkig heb ik mezelf intussen een beetje leren kennen en weet ik dat van mezelf en probeer ik afstand te nemen. Even weg uit de vertrouwde omgeving om van een afstand naar de situatie te kijken en te voelen wat ik diep van binnen nu eigenlijk echt wil.
Voelen klinkt voor veel mensen wat vaag. Maar stil worden en jezelf afvragen wat je echt wil en het dan stil te laten zijn kan helpen. Maar ook praten met anderen kan je helpen. Hoewel je soms ook op moet letten dat je geen meepraters krijgt. Want soms kun je zelf zo overtuigd zijn van jou inzicht op dat moment dat degene met wie je praat met je meegaat, overtuigd door jou verhaal. En als je dan een uur later er anders overdenkt, kun je de ander ook weer meenemen in je verhaal. Je hebt dus iemand nodig die jou kent en van een afstandje met je mee kijkt,  en zich niet in laat pakken door jouw (emotioneel) verhaal. Anderzijds moet je je ook niet in laten pakken door een derde. Die kan een beeld hebben van wat het beste is voor jou, wat eigenlijk toch niet bij je past.
Het is niet makkelijk en vroeg of laat komen we het allemaal eens tegen in ons leven.
En  wat je ook gaat doen,  dit soort levensbeslissingen, die een grote invloed hebben op het vervolg van je leven vragen tijd. Dit mag je niet overhaast doen, zonder echt goed na te denken of de consequenties, zonder echt goed te voelen wat jij echt wilt.  En als je dan kiest, ga er dan ook voor 100% voor en maak er wat van!

 

 

Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Keuzes maken…

 1. Patricia Mols zeggen:

  mooi geschreven Diana en wederom o zo waar….

 2. Jan zeggen:

  Veel keuze’s die je noemt kom je plots zomaar voor te staan
  zoals bv een gesprek met een huisarts over je 86 jarige vader. hoe nu verder.
  Pff niet altijd makkelijk maar van de andere kant verrijkt het ook wel weer je leven

  gr jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *