Mislukt?

Onlangs plaatste ik de volgende spreuk op twitter/facebook:

Succes is de vaardigheid van de ene mislukking naar de andere te gaan zonder je enthousiasme te verliezen (Winston Churchill).

Daarop kreeg ik een reactie van iemand: mislukkingen bestonden toch niet? Dat zijn leermomenten voorstudies, kladversies, groeistuipen etc.

En dat bracht me terug na zo’n kleine 20 jaar geleden.  Ik had een cursus gevolgd, personal development. Dat ging via het werk van mijn man en ik mocht deze cursus ook volgen. Dat was een voor mij de eerste kennismaking met het werken aan jezelf, bewustwording etc.
In die cursus leerden we dat je je kinderen altijd positief moet stimuleren. Alles wat ze bijvoorbeeld tekenen is mooi.  Wij als kersverse ouders brachten dat in de praktijk. Iedere tekening was geweldig.  Met als gevolg dat onze oudste zijn best niet meer deed. Immers het was toch altijd goed….weg uitdaging..

En daar moest ik aan denken toen ik bovengenoemde reactie kreeg.  Het is leuk om alles positief te benaderen, maar is het soms niet beter eerlijk te zijn en toegeven dat iets mislukt is? En ja natuurlijk leer je van je mislukkingen en kun je zeggen dat het leermomenten e.d. zijn.
Maar wat is er erg aan om een mislukking mee te maken?  Om toe te geven dat iets mislukt is?

En ja, zoals mijn twitteraarster  daarna reageerde: het gaat erom om je enthousiasme niet te verliezen, dat is de boodschap van Winston Churchill.
En daar zit natuurlijk ook de kunst in.  Om door te gaan, en dan ook nog enthousiast, ondanks de mislukkingen.  Daarin zit het mysterie van vele kunstenaars, sporters, uitvinders en succesvolle mensen in het leven. Zij geven niet op, maar zetten door, doen dingen keer en keer opnieuw, tot het gewenste resultaat. En dat vind ik enorm knap.  De meeste “gewone” mensen lukt dat niet.  Heb je dan een mislukt leven?  Ik in ieder geval niet. Ondanks mijn bewondering voor mensen die het wel kunnen heb ik er geen last van dat ik het niet heb. En ben ik tevreden met het minder succesvol zijn. Sporter, kunstenaar of uitvinder is daardoor al helemaal niet weggelegd voor me.  En daar heb ik helemaal geen last van ! 🙂

 

 

Bladwijzer de permalink.

7 reacties op Mislukt?

 1. Hoi Diana,
  Leuk om te zien hoe jij ons twittergesprekje gebruikt als inspiratie voor een blog.
  Mooi om te lezen. En ja, wanneer ben je succesvol? Thema voor een volgend blog??
  Groetjes,
  Marjolein Zaal – Noordhoek, http://www.greencicerone.nl

  • Diana Kors zeggen:

   Ha Marjolein, ja zo gaat dat steeds he, een kleine ingang “groot” gevolg. En steeds weer nieuwe thema’s. Groetjes, Diana

 2. Jan Wijten zeggen:

  Diana
  Je voorbeeld over het tekenen heb ik ook eens gehoord tijdens de cursus “Leven vanuit je Hart”van Henk Franssen met een ander resultaat.
  Zijn voorbeeld ging over scholieren die tekenles kregen maar er eigenlijk niet zo’n zin in hadden. Toen de tekenleraar de (matige) tekeningen ging beoordelen gaf hij toch hoge punten. tot een 10 + en zelfs een 11. Bij het horen van het rapportpunt kregen deze leerlingen door het goede punt meer zin in het tekenen, ze gingen ook meer tekenen in hun vrije tijd en daardoor werd de kwaliteit van hun tekeningen ook steeds beter en gingen ze met meer plezier naar Tekenles. Ik kan me bij beide voorbeelden overigens wel voorstellen wat het voor uitwerking bracht.

  Succes met je enthousiasme om toch telkens je lezers weer een nieuwe stelling voor te leggen

  • Diana Kors zeggen:

   Ha Jan, daar kom ik iedere keer weer achter wanneer ik aan het schrijven ben. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden met ook de mogelijkheid tot meerdere resultaten. Geloof dat ik daar nooit over uitgeschreven kom. Blijkt maar dat er altijd meer is dan 1 waarheid. (om dan nog maar niet te hebben over wat waarheid is… 🙂
   Diana

 3. Patricia Mols zeggen:

  hoi Diana, weer een mooi stukje tekst!
  Als je iets doet vanuit je hart dan zal het resultaat ook niet altijd je van het zijn. Het onderliggende gevoel; je intentie is goed! Als je iets graag doet zul je gemakkelijker een uitdaging daarin aangaan; je zult gemakkelijker verder/hoger gaan, dan wanneer je iets doet met tegenzin. Een “mislukking” is een uitdaging om het opnieuw e/o anders aan te gaan. Het is een leermoment; pak er het positieve uit wat je verder kan/mag brengen.

  Enkele dingen die ik me herinner:
  – mijn vader heeft jarenlang werk gedaan wat hij eigenlijk niet wilde; kansen heeft hij gekregen maar door bep. omstandigheden (begrijpelijk) niet genomen….voor mij des te meer reden om altijd mijn hart te volgen in wat ik doe.
  – onze kinderen zaten op een school met ervaringsgericht onderwijs. Ze mochten een onderwerp kiezen. Daarmee aan de slag gegaan gebruikten ze dit zowel in lezen (taal); rekenen; handvaardigheid…..hun interesse was er dus ze grepen steeds hoger; wilden kennis vergaren dus neigden ook bv. naar moeilijker stof hieromtrent uiteindelijk….de uitdaging! Zo kon een thema een heel jaar of langer meegaan.

  Zoek een uitdaging; pak hem op en geniet van het moment. Makkelijker gezegd dan gedaan maar dát is weer een uitdaging! 🙂 fijne dag!

 4. Ton Jansen zeggen:

  Hallo Diana
  Eigenlijk heeft ieder mens van baby af aan deze strijdlust om telekns weer door te gaan ook na een mislukte keer dat het omdraaien van rugligging naar buikligging niet lukte maar na de zoveelste keer lukte het wel en wat zie je op het gezicht van die baby? Een tevreden glimlach
  En zo gaat het met het lopen fietsen enz
  Dus blijkbaar geeft het de mens vreugde als het na zoveel keer mislukken toch wel lukt .
  Het is een uitdaging en wie geen uitdagingen meer heeft schommelt maar weinig in de levensschommel.
  Groeten Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *