Iets over cliche’s en dat je het toch anders doet

Ken je dat? Dat je jezelf betrapt op iets waar je eerder een andere mening over had, anders overdacht, of zelfs misschien een ander veroordeelde al dan niet geuit? En ken je dat, van die uitdrukkingen die je in categorie cliché stopt  maar dan blijkt dat dat cliché helemaal niet zo cliché te zijn, maar een realiteit die je aan den lijve ondervindt. (Cliché is een iets dat al zo vaak gezegd is dat het niets meer betekent). Een bekende is volgens mij: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. Als je in de kleine kinderen zit: wat een cliché. Als je grote kinderen hebt, tjee wat klopt die uitspraak (vaak). Maar er zijn er zo veel meer.
Waar ik mee begon, dat je ooit een mening over iets had, misschien zelfs wel een ander op afkeurde, (ver-) oordeelde. Ik denk dat velen van ons dat herkennen richting ouders, iets waarvan je dacht: dat ga ik dus nooit doen. En dan…. Xx-jaren verder…verdorie.
Voor mij betekenen beide dat je wel een mening over een situatie kunt hebben, en een idee over hoe jij daar op zou reageren, maar dat je het pas weet wanneer je werkelijk in zo’n situatie zit. Hoe empathisch je ook bent, pas als het jou overkomt, weet je echt hoe je reageert. En veel situaties overkomen ons niet, maar iedereen krijgt vroeg of laat met van die dingen te maken, waar je toch echt iets anders in doet, dan je vooraf voorspeld had. De kunst is om daar glimlachend naar te kijken, het is immers niet erg, het is menselijk en maar goed ook. Wanneer je ernstig ziek wordt, dan heb je de kracht om daar op jouw manier mee om te gaan, die waarschijnlijk anders is dan je dacht. Zieke mensen horen vaak: nou ik zou dat niet kunnen hoor, wat je allemaal doet.
Je vergist je, dat kun je wel, misschien op een andere manier, maar je kunt het.
Omdat op voorhand te zien, vraagt een vertrouwen, vertrouwen in je eigen wijsheid, die misschien nog niet volledig kent. Wat ik eigenlijk wil zeggen, natuurlijk heb je een mening over hoe anderen met situaties omgaan, maar oordeel niet. Weet dat iedereen naar eigen wijsheid handelt.
En clichés  zie zullen er ook altijd blijven, alleen soms zijn ze ineens geen cliché meer.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *