Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist…….

Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist…….

Ik kan me dat levendig voorstellen, een kakelende groep mensen die elkaar vertellen dat het echt niet kan en zich daar suf over discussiëren. En dan komt er zo’n onbevangen typje die laat zien dat het wel kan, hij wist niet dat het niet kon.
Ohh, wat heerlijk om die verwondering mee te maken. Is het verwondering, of jaloezie of ongenoegen, soms is het zo fijn dat iets niet kan veranderen. Want verandering brengt angst mee, angst voor het onbekende. Angst om te verliezen dat wat nu bekend is en niet weten wat er voor terug komt. En dat is zo jammer het maakt ons rigide, niet openstaand voor andere ideeën. Er zijn meer van dat soort leuke uitspraken, waarvan je denkt jahh, dat is waar. Maar dan, gaan we dat dan ook doen. Betrappen we onszelf niet allemaal op een stukje behoudenheid, zo was het en zo blijven we het doen. Niet in de gaten hebben dat stilstand achteruitgang is. Dat iets anders doen zo verfrissend kan zijn?
Zo ook de bekende oefening om eens op een andere manier naar je werk te gaan, ander vervoermiddel, of een andere route. Hoe verfrissend je blik op de omgeving.  Letterlijk andere dingen zien. En daar zijn de bezwaren, die weg is langer, misschien verdwalen we en zijn we niet op tijd, misschien dit of dat. En wat is het toch dat we die angst de boventoon laten voeren.  Die ons belet om verfrissend te zijn.   En ook:  dat hebben we allemaal al eens uitgeprobeerd, dat werkt toch  niet.
Dit geldt voor organisaties, maar ook voor relaties, gezinnen, je eigen leven. Ik weet er zijn mensen die al 30 jaar of langer naar dezelfde camping gaan, dat is zo fijn en vertrouwd. En wie ben ik om te zeggen dat dat anders moet. Maar als dan geklaagd wordt over sleur in hun leven…..dan denk ik zet je sleurhut eens ergens anders neer.
In organisatie zie je spanning ontstaan wanneer dingen veranderen.  Soms door slechte ervaringen, soms door onwetendheid gaan de hakken in het zand: dat werkt zo niet. Misschien is het waar, maar grote kans van niet. En gun het die kans.  In andere tijden worden andere dingen van jouw bedrijf verwacht. En het zijn andere tijden, dat weten we allemaal. Blijf je doen wat je altijd deed, loop je achter die feiten aan.
Vernieuwend durven zijn, als mens, als organisatie zet je in ieder geval in de picture, je wordt gezien. Verras je klant, verras je partner, verras jezelf. En natuurlijk moet je geen onbezonnen dingen gaan doen.  Maar wat heerlijk om eens te eten wat je nooit at, te doen wat je nooit deed, en dan te  ontdekken dat er nog zoveel te ontdekken is. Dat maakt je leven boeiend, dat maakt je werk boeiend, dat zorgt dat je leef! Tenminste dat geldt voor mij en ik denk daarmee voor vele anderen ook!

DSC_0298

Neem een andere weg, je ziet ongetwijfeld andere dingen.

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *