Het roer om…

Het roer om…er zijn t.v. programma’s van gemaakt, er zijn spectaculaire en inspirerende verhalen over. Ik vind er  een gevaar in schuilen, dat mensen zich laten leiden door droombeelden die niet realistisch, niet goed doordacht zijn. Die denken dat ze hun hart volgen, maar eigenlijk zichzelf al voor de gek hielden. Nu is het nooit erg eens een uitstapje te maken, iets uit te proberen, buiten je comfortzone te gaan. Sterker nog: dat is heerlijk om te doen, op ontdekkingstocht gaan.  Daar hoef je niet het complete roer om te gooien.  Je hele ” hebbe en houwe” verkopen om op wereldreis te gaan. Een droom die stiekem veel mensen koesteren. Alternatief is een wereldreis in gedeeltes te doen. Het blijkt als je een jaar lang reist van hoogte punt naar hoogte punt, je herinnering je in de steek gaat laten, de hoogte punten minder hoog worden. En wanneer je terugkomt en je moet weer je leven opbouwen zit je snel in dezelfde modus als voor die wereldreis, met inderdaad een rugzak vol ervaringen en verhalen.  Wanneer je een wereldreis in gedeelten doet, dat blijven de hoogte punten hoog, je rugzak komt gestaag vol met ervaringen en verhalen, waardoor ze beter blijven hangen.

Anders is het, wanneer je nu iets doet, dag in dag uit met tegenzin. Je hebt ooit verkeerd voorgesorteerd,  in verkeerde vak gerold, je zit echt niet goed. Dan zeg ik: roer om, het kan niet zo zijn dat je steeds jezelf met tegenzin naar je werk sleept. Het verbaast mij soms ook dat mensen dat jaren en jaren en soms hun hele leven volhouden. Daar is in mijn ogen het leven niet voor bedoeld. Wij hebben zoveel mogelijkheden om te onderzoeken wat we willen, waar we wel gelukkig van worden, hoe we daar kunnen komen. En dan kan daar best een roer-om verhaal bij horen. Angst ligt vaak ten grondslag om bij het oude te blijven. Angst om te falen, angst voor armoede, angst voor…  Dan denk ik: het roer hoeft niet van de ene op de andere dag om. Ga uitproberen,  stap uit je comfortzone en ga onderzoeken.  Of je 15, 30, 60 of bijna 100 bent.

Als je mij vraagt: heb jij ooit echt het roer omgegooid? Dan ben ik geneigd om te zeggen: nee, en als ik  dan na gedenken, denk ik nou…: hoezo niet roer om: van B-verpleging naar administratie, van Eindhoven naar Reusel, getrouwd, moeder geworden, van administratie naar therapeut en van therapeut naar administratie en afscheidsfotografie. Hoezo, nooit het roer om gegooid?, niet zo spectaculair  als de roerom verhalen op tv, en ik voor mij idee de ontdekkingstocht-methode toepas. Ik heb ook geen behoefte om op wereldreis te gaan, of met onze camper een jaar door Europa te trekken. Daar zou ik op dit moment niet gelukkig(er) van worden, sterker nog: ik zou ongelukkig worden. Omdat ik hier nog zoveel dingen te doen heb, die ik graag en met plezier doe.  Maar ieder jaar een stukje doen,  dat ligt mij wel.  Maar omdat ik zo’n ontdekker ben, weet ik nu niet wat mijn antwoord is over een jaar, 5, 10 of 20 jaar. Wie weet kies ik dan wel voor een complete roerom en verkopen we het huis en gaan we alleen maar trekken. (al moet ik daar nu echt niet aan denken)

En er zijn  situaties, momenten, gebeurtenissen dat het roerom gooien, de enige juiste optie is! Een ieder kan dit alleen voor zichzelf die keus maken, en geen buitenstaander kan daar een oordeel over vellen.

Soms heeft het geen zin het roer om te gooien, maar moet je met de stroom mee

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Het roer om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *