Frustratie is een groeikans!

Volgens de Heimler methode (methode voor verschillende  gesprekstechnieken), heb je frustratie nodig om te groeien. Geen frustratie betekent eigenlijk niet leven.
Vertel dat maar eens tegen iemand waar je een slecht nieuwsgesprek mee moet voeren of een cliënt die bij je komt om hulp. Die nemen dat op zo’n moment niet van je aan.  Ga zelf maar na hoe je kan reageren als je in een negatieve spiraal zit en meneer of mevrouw optimist komt voorbij…daar heb je dan  geen oren naar.
En toch, er bestaat geen leven waarin geen tegenslag zit.  Het is onmogelijk om zonder “ellende” ons leven te leven, vroeg of laat krijgen we te maken met tegenslagen, verliezen en daarbij horende rouwperiodes.  Hoe je daar uit komt heeft te maken met je instelling, met hoe jij persoonlijk met deze tegenslagen of rouwperiodes omgaat. Dat verschilt per persoon, de een gaat hardlopen, de ander kruipt in bed en alle andere variaties zijn mogelijk.  Iemand die “normaal’ in zijn vel zit kruipt uit dit dal, leert ervan en gaat verder. Mensen die in een labiele periode zitten hebben daar meer moeite mee en blijven langer hangen, of kwijnen weg.  De situatie verlamt dan. En toch zie je dat gelukkig weinig gebeuren. Mijn moeder zei: kracht naar kruis. En als je rondkijkt zie je dat deze uitdrukking waar is. Meestal kunnen mensen hun ellende “aan”.  En vanuit de gedachte dat je frustratie nodig hebt om te groeien, zet je daarna stappen vooruit.
Soms moeten situaties eerst erger worden voor verbetering optreed. De sores in de relatie moeten eerst escaleren voordat men echt wakker wordt en de schouders er onderzet.  Soms is crisis in een onderneming nodig om te saneren en uiteindelijk weer gezond verder te gaan.
Crisis maakt mensen vaak creatief, zoekend naar mogelijkheden om te overleven, die uiteindelijk zorgen dat we weer gaan leven.
Cliënten die bij me komen hopen vaak da t ik ze kan vertellen wat ze moeten doen om de knop om te zetten. Maar zo werkt het helaas niet.  Problemen zijn vaak het resultaat van jarenlange patronen.  Patronen doorbreken vraagt tijd.  Dus nee als ze naar buitenlopen is het niet ineens allemaal anders.  Het is meestal zo dat je op een onverwacht moment terug kijkt naar een langere periode die voorbij is en dan mag je ontdekken: he, dingen zijn opgelost, veranderd, verbeterd.  En dat zijn leuke ontdekkingen.
Zoals de Heimler methode aangeeft dat frustratie groeikansen creëert, geeft het ook aan dat teveel frustratie verlamt, zorgt dat je niet meer vooruit komt. Dus ook hier is  balans belangrijk. Frustratie op je werk is een groeikans wanneer je op andere levensgebieden tevredenheid ervaart.  Of andersom,  frustratie in je relatie kun je me om gaan als je bijvoorbeeld op je werk goed op je plek zit.  Frustratie op alle levensgebieden verlamt en zorgt ervoor dat je op geen enkel vlak de negatieve spiraal kunt doorbreken.
Dus ja ik wens je frustratie toe, maar niet te veel!

 

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Frustratie is een groeikans!

  1. Henri Otte zeggen:

    Hoi Diana, het klopt precies wat je schrijft in je blog. Groetjes

  2. Wim Groot Kormelink zeggen:

    Goed artikel Diane, tegenslag krijg je om te groeien, als je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *