Duidelijkheid en dan ..?

Ik kijk uit naar de vervolgtekst over hoe de ontvanger het beste met een duidelijke boodschap om kan gaan. Dit was een reactie op mijn vorige blog en een terechte vraag. Onzekerheid kan ons gek maken, niet weten waar je aan toe bent, in werk, in  liefde, in gezondheid. Wanneer je weet hoe het zit is het duidelijk en kun je ernaar handelen. Wanneer je dat niet weet, sla je aan het piekeren en haal je de meest mogelijk en onmogelijke scenario’s in je hoofd. En toch kan duidelijkheid krijgen ook hard aankomen. Misschien omdat duidelijkheid verward wordt met waarheid.  De waarheid gezegd krijgen heeft iets onheilspellends. Maar waarheid is een subjectief begrip. Mijn waarheid is niet jouw waarheid. Feiten zijn duidelijk, als het regent, regent het. Of je last hebt van die regen, en dat schaart onder: slecht weer, dat is subjectief. Soms menen mensen ook dat ze ongevraagd de waarheid kunnen zeggen. Naar mijn idee is dat niet zo. Ik zit niet op ongevraagde opmerkingen te wachten over bijvoorbeeld  mijn uiterlijk, ook al is het dan duidelijk wat die ander er van vindt. Als ik er om vraag, wat vind je van mijn nieuwe kleren, dan is duidelijkheid soms vervelend maar ook fijn, omdat het je ogen kan openen. En je vraagt niet voor niets wat de ander er van vindt.
Anderzijds: loop ik voor schut, vind ik het dan niet fijn als iemand me dat verteld?
Duidelijkheid heeft te maken met verwachtingen. Wanneer je weet wat je kunt verwachten heb je duidelijkheid. Ook dat is niet altijd prettig, want soms zouden we het liever anders hebben… We zijn ook geneigd ons persoonlijk aangevallen te voelen door duidelijkheid, een gevoel van afgemaakt worden, er is geen andere weg meer.
Maar duidelijkheid heeft niets te maken met iemand aan te vallen of af te vallen. Het heeft te maken met, duidelijkheid geven, geen twijfel mogelijk, verwachtingen en consequenties zijn duidelijk; je weet hoe het zit, waar je aan toe bent.
Volgens mij is er maar één reactie mogelijk: voel je niet persoonlijk aangevallen, en reageer met duidelijkheid terug.  En niet in stelligheid van zo is het en niet anders, want dat is koppigheid. Maar geef aan waarom jij dat zo vindt.
Wanneer op je werk duidelijk wordt aangegeven wat er van je verwacht wordt en jij bent het daar niet mee eens
dan heb je duidelijkheid terug te geven. Doe jij dat niet, dan wordt aan de verwachting van de ander niet  voldaan en ontstaat er ontevredenheid. Geef jij het wel aan dan kun je misschien in het midden uitkomen, of is de ander overtuigd. Lastig als je daarmee afwijkt wat er vanuit je functie verwacht wordt, dan moet je misschien wel hele andere gesprekken gaan voeren.
Duidelijkheid heeft hier iets negatiefs, je moet weten hoe je ermee omgaat, hoe breng je het, hoe ontvang je het.  Maar duidelijkheid is positief, voorkomt onenigheid, zorgt dat je in je kracht bent of komt. Duidelijkheid kan ook zijn: ik houd van je; je doet dat goed.  Ook dat zijn duidelijke boodschappen waar we soms mee moeten leren omgaan…..maar niet genoeg aan anderen kunnen geven.

Duidelijk?

Duidelijk?

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Duidelijkheid en dan ..?

  1. Regula Schlaefli zeggen:

    het plaatje laat “duidelijk” zien wat je in feite verwoord hebt…. ‘het’ kan zo of omgekeerd zien/ervaren worden in verschillende situaties.
    Echter zijn jouw laatste zinnen veel betekenend, die raken mij het meest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *