Iedereen liegt

Iedereen liegt. Dat las ik onlangs ergens, zoals je zoveel aardige, opbeurende of opbouwende spreuken leest, zo stond ineens deze ertussen.
Waarom stond er niet: iedereen heeft weleens een leugentje om bestwil?  Dat klinkt toch veel vriendelijker, vergoelijkt het een beetje. Nee gewoon simpel: Iedereen liegt. De boodschap is duidelijk

Duidelijk zijn, dat is een uitdaging, want duidelijkheid schept  duidelijkheid, er is geen twijfel mogelijk, je kunt maar één kant op. Natuurlijk wanneer dit gezegd wordt in een gezelschap dan kun je erover discussiëren, maar als de tekst ergens staat is geen discussie mogelijk.
Ik vind duidelijkheid wel fijn. Dan weet ik waar ik aan toe ben. We zijn geneigd onze boodschappen in te pakken, zachter te maken.  Waarschijnlijk omdat we de ander niet willen kwetsen, of de bal niet terug willen krijgen en zelf gekwetst worden. Omdat de ontvanger van de boodschap soms monddood lijkt gemaakt door zo’n duidelijke boodschap.
Maar door onduidelijk te zijn scheppen we verwarring. Dat begint al met opvoeden. Jantje als je dat nog één keer doet dan krijg je geen toetje. Jantje doet het nog eens, Jantje…als je het nu nog één keer doet krijg je geen toetje… ja denkt Jantje en doet het nog eens, houd niet op en krijgt toch zijn toetje.
Binnen relaties: schatje als je sokken niet in de wasmand gooit, was ik ze niet uit. En dat wordt al 25 jaar gezegd en de sokken nog steeds gewassen en ze liggen  nog steeds niet in de wasmand.
Het zijn misschien flauwe voorbeelden, maar bij serieuzere zaken bij het opvoeden en binnen relaties doen we het net zo. En dan vinden we het vreemd dat onze kinderen niet luisteren en onze partners nooit veranderen en ook niet luisteren.
Bij werksituaties is het net zo.  Om een medewerker of collega zover te krijgen dat hij doet wat je graag wilt moet je duidelijk zijn in wat je verwacht en wat je wilt. Als je daar niet duidelijk in bent kan je niet verwachten dat de ander het oppikt begrijpt en doet.  Anderzijds als je duidelijk bent en de ander veranderd niet, dan moet je ook duidelijk zijn en afscheid nemen, want dan pas je niet bij elkaar. En in plaats van elkaar ongelukkig maken kun je beter de wegen laten scheiden.
Ondanks dat ik het een harde boodschap vond: iedereen liegt; pleit ik toch wel voor duidelijke boodschappen. En het gaat er vooral om dat de boodschap-ontvanger daar op de juiste manier mee omgaat. Maar daar kan ik ook weer een hele tekst aan wijden 🙂

Twee gezichten...

Twee gezichten…

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Iedereen liegt

  1. Patricia Mols zeggen:

    allereerst: mooie foto!! Tja, duidelijkheid…een worsteling om het te leren zijn zónder al teveel tekst, haha! Maar als ik duidelijk ben blijken er gewoon deuren te openen die er eerder niet leken te zijn….gewoon prettig!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *