Aandacht in het hier en nu, of de aandacht laten vliegen..!

Het is zo’n jaar geleden dat ik een mindfulnesstraining deed, uit nieuwsgierigheid, zoveel van gehoord. Ik was (ben) geen piekeraar, en zat lekker in mijn vel.  Maar in aandacht leven, niet op de automatische piloot, een opfriscursus voor allerlei andere cursussen en opleidingen. En ja een van de inkoppertjes: bewust tandenpoetsen. Want  dat gaat nog al eens op de automatische piloot.  Maar al snel kwam ik mezelf tegen, automatische piloot betekent ook dat mijn brein met andere dingen bezig is, creëren van teksten, oplossingen bedenken voor dingen waar ik in mijn werk tegenaan loop.  En ik ging met mijn hakken in het zand tegen de mindful oefeningen.  Laat mij maar mijmeren en niet altijd in aandacht erbij zijn.  Anderzijds bewust eten,  die vind ik wel belangrijk weten wat je eet en niet zonder nadenken binnen scheppen.  Aandacht voor je tafelgenoten.  Een middenweg vinden tussen met je aandacht in het hier en nu zijn en je aandacht laten vliegen naar……

Anderzijds verbaast het me soms ook hoe makkelijk je de automatische piloot los laat. Ik fotografeer graag, en ben alert op wat ik zie. Dat gebeurt weer automatisch. Ik weet dat een fotograaf die mij opleiding gaf zei: als je een keer besmet bent, kun je nooit meer “normaal” kijken.  Je kijkt met andere ogen naar de wereld, en ik kan beamen, dat is waar. Maar ook de hond die primair vanuit zijn instinkt reageert, is lekker in het hier en nu en neemt mij daarin mee. Maar de gewoontes van tig jaren kunnen zomaar onderste boven worden gegooid: de tandenpasta waar je ruim 30 jaar je tanden mee poetst, is niet meer te verkrijgen. “De wereld staat op zijn kop” door zo iets simpels.  Welke ga ik dan nemen, uitproberen, testen, of toch nog kijken: welke winkel heeft een restpartij.  Grote levensgebeurtenissen halen je ook bij het hier en nu, ziekte, dood en geboorte.  Deze week mocht ik de meemaken dat wij een kleindochter kregen.  Deze dagen leven we helemaal in het hier en nu, en kunnen niet stoppen met kijken naar dit wondertje. Het leven op zich zorgt ervoor dat we wakker geschut worden, en acteren op het hier en nu.  En laat mijn gedachten af en toe maar hun eigen weg gaan! (en degene die wel veel aan de mindfulltraining hebben: vooral doen!)

 

DSC03396

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *