19 augustus Internationale dag van de fotogafie

Ik ben nooit zo voor “De dag van” want meestal heeft dat een commercieel tintje of wordt het commercieel gemaakt. Tenminste zo dacht ik erover. Maar er blijken toch ook veel ludieke “dagen van” te zijn, met een knipoog, of serieus. Laatste bijvoorbeeld om aandacht voor serieuze zaken te vragen zoals bepaalde ziektes e.d. Ik ontdekte dat iedereen zomaar de dag van kan verzinnen, maken en in de wereld helpen. De socialmedia kan daarbij dusdanig ondersteunen dat een grap tot een succesvolle dag van is. (dit schijnt gebeurd te zijn met de hamburgerdag).  En wat denk je van: Dag van je Ex, Wereld Nutelladag; Dag van het naakt tuinieren,  en ga zo maar door.

Vandaag is het Internationale dag van de fotografie. En als fotografe spreekt mij dat natuurlijk wel aan. Er is voor deze dag gekozen, omdat op deze dag in 1839 in Frankrijk patent werd verleend voor het eerste praktische fotoproces. De basis waarop door ontwikkeld is en nog altijd wordt.  Er wordt stilgestaan bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving.

En dat laatste raakt mij, omdat ik altijd op zoek ben naar hoe mensen te beroeren met mijn foto’s. Ik denk en zeg ook vaak, dat als ik als kind bewust was geweest en de mogelijkheden had gehad, dan was ik fotojournalist geworden.  Het heeft niet zo mogen zijn, maar ik voel nu altijd nog de drang om daar op mijn manier in mijn omstandigheden iets mee te doen. Als ik foto’s plaats, dan hoop ik dat mensen geraakt zijn. Soms door de schoonheid van de natuur,  kijk om je heen, we leven in een prachtige wereld, soms ook het minder mooie vastleggen, van ons verleden, van ons heden, maar wel foto’s die iets vertellen.  Met de uitvaartfotografie hoop ik  een positieve invloed te hebben met foto’s in het proces waar mensen door heen mogen. Maar ook bij het maken van foto’s van bedrijven, mensen aan het werk, en zelfs bij een bruiloft, niet de geposeerde foto’s, maar die foto’s ogenschijnlijk “tussendoor” die voor de insider en soms ook voor de outsider betekenis of een verhaal hebben.

Je begrijpt het thema van de internationale fotodag spreekt mij  aan: stilstaan bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving.

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op 19 augustus Internationale dag van de fotogafie

  1. Brigitte zeggen:

    MOOI GEZEGD DIANA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *