Bucketlist allergie

Ik heb een bucketlist allergie. Waarom? Niet omdat er geen dingen zijn die ik graag wil doen in mijn leven, niet omdat ik geen wensen heb. Maar wel omdat het leven geen afstreeplijstje is van zaken die je gedaan moet hebben. Als ik aan een bucketlist denk, denk aan extreme dingen van reizen of uitdagingen als bungeejumpen. Terwijl ik denk dat een gelukkig leven niet ontstaat door dingen te doen die extreem zijn, maar veel meer met je drijfveren volgen. Doen waar je gelukkig van wordt en niet het afstrepen van een lijst met dingen die je gedaan moet hebben. En natuurlijk als het jouw droom is om eens iets “geks” te doen, moet je dat doen. Maar een droom is anders als een lijst met punten die afgewerkt moeten worden. Het lijkt daar namelijk op dat je van hoogtepunt naar hoogtepunt moet leven, terwijl de intensiteit van leven niet in hoogtepunten zit. Misschien juist wel in het verwerken van dieptepunten en daar de lessen uit leren waarmee je weer verder kunt
De hoogtepunten die ik op bucketlijsten voorbij zie komen doen mij denken aan even dronken of onder invloed van andere dingen te zijn en daarna verlangen naar meer of grotere roezen waarbij je even gelukkig bent. En daarbuiten….leef je naar die hoogtepunten. Terwijl, in mijn ogen, juist de kleine dingen van het leven je happy maken, of de weg ernaar toe.
Ik weet nog hoe wij vroeger thuis met mijn vader uren konden praten over de vakantie die ging komen. Maanden voorpret, voor slechts twee weken vakantie die dan tegenvielen omdat het weer niet zo mooi was, iemand ziek was of welke reden dan ook. Maar die voorpret….die was meesterlijk mooi.
En ik heb ook workshops gevolgd en gegeven waarbij je lijsten maakt met wat je wil bereiken, om jezelf te focussen, om bewust keuzes te maken, om te ontdekken waar je nu echt gelukkig van wordt. Maar dat zijn dan trajecten waarbij je met jezelf aan de slag gaat, om je drijfveren te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan. Om dan soms te ontdekken dat het dat niet is en de boel weer bij te stellen. Dat voelt voor mij anders als een bucketlist als afstreeplijst van zaken die je bereikt wil hebben, en dat het een falen wordt als dat niet lukt. Want het zijn vaak eenmalige hoogtepunten, die voor kortstondig geluk zorgen, of misschien wel een teleurstelling bezorgen omdat het niet dat geluk oplevert.  En toch als je tegen iemand zegt: dit staat op mijn bucketlist weet wel iedereen wat je bedoelt, en hoef je geen uitleg te geven, zeg je dat bereiken hoort bij mijn diepste drijfveren  van mijn leven, dan ben je zweverig.

Misschien heeft het alleen maar te maken met welke naam je eraan geeft en slaat mijn allergie nergens op.

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *