weer een enquête formulier..

Digitalisering… weer een enquête in je mailbox, dan van een student die van alles wil weten, dan een leverancier die wil weten of ze wel aan je verwachtingen voldaan hebben, of de gemeente, of je huisarts, of je dierenarts. Allemaal zijn we gek op het verzamelen van gegevens om onze dienstverlening te verbeteren. En ik….ik klik ze weg. Het zijn er teveel geworden. Het zijn er echt wel een paar in de week.  En het is zo makkelijk met de programma’s die we hebben, een analyse rolt er zo uit.  En is die analyse dan representatief? Vullen we met zijn allen die enquêtes echt eerlijk in?
Of komt er geen respons meer, omdat iedereen er wat genoeg van heeft?

Hoe deden we dat vroeger? Als student zijnde, interviews houden, echte gesprekken i.p.v. kale digitale formulieren. Gaf dat niet meer inzicht dan nu? Natuurlijk meer kwantiteit nu, maar kwaliteit?
En als leverancier, een telefoontje, een vraag als je spullen op gaat halen, een jaar gesprek? Zegt het niet meer dan die koude online vragenformulier?

Natuurlijk, we hebben het allemaal over echt contact, dat dat zo belangrijk is. Ons niet verstoppen achter de schermen van computers, achter de smartphones, dat geldt privé, maar ook zakelijk.
Elkaar in de ogen kijken, mimiek van de ander zien, de ander echt zien?
Het gaat denk ik om de echte oprechte interesse, van die student, van die leverancier. Dan voel je je pas serieus genomen. En ontstaat er een band. Oprechte interesse is voor mij dus ook niet dat telefoontje met algemene vragen waarbij je al hoort dat er vanuit een callcenter gebeld wordt. Waarbij die juffrouw zegt dat ze echt niets wil verkopen, maar wel dingen van mij wil weten waarvan ik denk: gaat je niets aan, en het antwoord geef ik dan ook niet. Maar die leverancier die echte interesse heeft, net iets harder loopt dan een ander,  of meer: anders loopt, die heeft een streepje voor. Daar wil ik zelfs die digitale enquête voor invullen..

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op weer een enquête formulier..

  1. Ton Jansen zeggen:

    Vaak is een enquête een mogelijke bevestiging van een antwoord wat ze al lang denken te kennen. Maar willen kunnen schrijven dat wat zij denken dat dat waar is. Ze hopen dat iedereen denkt zoals zij denken. Klopt dat dan gebruiken ze de enquête. Klopt het niet dan deleten ze hem.
    Makkelijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *