Social media en relaties..

In je leven komen heel wat relaties voorbij. Sommigen stappen voor even in je leven, andere juist je leven lang. De één zie je veel, en de andere relatie heeft genoeg aan een incidentele ontmoeting.  Social-media draagt bij aan deze relaties. En hoewel ook daarin alweer e.e.a. veranderd is, verandert het onze relaties. We kunnen elkaar volgen zonder elkaar te ontmoeten. En dat schept soms verwachtingen, dat je dingen van elkaar hoort te weten omdat het via social-media gedeeld is geweest. Daardoor vertellen we elkaar misschien wel minder, het is immers al online gedeeld. Anderzijds kun op een makkelijke manier de ander volgen, als die tenminste wat plaatst en niet alleen meeleest.
Maar de social-media geeft ook inzicht in hoe het ervoor staat. Ontvriend worden, betekent voor mij zoiets als: ik ben niet meer geïnteresseerd in jou. In de voor social-media tijdperk zou zo’n vriendschap misschien gewoon dood bloeden, en als je elkaar dan nog eens per ongeluk tegen kwam, dan was het niet meer zoals vroeger. Maar nu, nu word je willens en wetens uit iemands leven gebannen. Niet eens een afscheidsbrief, zoals dat vroeger ging wanneer je bewust wilde breken met iemand, maar gewoon simpel: ontvrienden. Niet eens een melding.
Lastig als je zelf denkt dat iemand in de categorie hoort: we hoeven elkaar niet te zien of te spreken, we weten gewoon dat onze band voor eeuwig is.
Ik had dat onlangs, en een reactie op mijn opmerking dat ik ontdekte dat ik ontvriend was, was: ik heb mij vrij gevoeld mijn weg te gaan.
Ja natuurlijk dat mag, maar…ik dan?  Was een berichtje niet op zijn plaats geweest? Wat is de reden dat we niet meer een stukje het zelfde pad lopen in onze levens?
Ik heb de neiging om de ander ter verantwoording te roepen, om uitleg te vragen, waarom?  Heb ik iets verkeerd gedaan, iets verkeer gezegd iets…?
Ik heb al mijn woorden ingeslikt. En de persoon bedankt voor zijn bijdragen in mijn leven.
Want, ach, zonder social media, was het gewoon dood gebloed, de kans dat we elkaar tegen zouden komen is niet erg groot, misschien zelfs wel nihil.  En toch voelt dat minder confronterend dan letterlijk ontvriend worden. Misschien moet facebook, net als ze meer variatie ingebracht hebben ipv alleen de duim omhoog of omlaag, meer variatie bedenken in het ontvrienden, iets wat minder hard over komt..  al weet ik dat dit deze oplossing het niet zal verzachten…dood bloeden van twee kanten, dat heeft toch echt mijn voorkeur. Nu heeft de ander de keus gemaakt, die ik zelf niet gemaakt zou hebben.
Grootste voorkeur voor vriendschappen voor mij is regelmatig life contact, elkaar echt ontmoeten, investeren in tijd en energie voor elkaar en weten dat de ander er altijd voor je is. En social-media kan daar best wat ondersteunend in zijn. Maar laat het vooral ook alleen dat zijn: ondersteunend en niet bepalend.

 

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Social media en relaties..

  1. Ans zeggen:

    Nou vanavond weer life contact ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *