Wat is waar?

Het wordt steeds lastiger. “Alles”  waarin ik ooit geloofde wordt overhoop gehaald. Zo was er vanochtend een bericht dat het feit dat ik 8 uur slaap nodig heb, geen feit meer is maar een fabeltje. Niet lang geleden werd zelf door het voedingscentrum verteld dat melk drinken toch niet zo gezond is als men mij altijd heeft doen geloven. De tandenpasta die ik gebruikte deugt niet, om nog maar niet te hebben over het gevaar die tampons blijken te hebben.  Alles wetenschappelijk onderbouwt. Maar dat het goed voor me was, werd ook wetenschappelijk onderbouwt.  Als we dan over voeding gaan hebben word ik, indien mogelijk, nog gekker. Want er zijn zoveel denkwijzen, methodieken die allemaal beweren dat dat wat zij prediken het enige juiste is. Wel vlees, geen vlees, vet wel goed, niet goed, hangt dan van het soort af. Kokosvet, volgens de een geweldig, volgens de ander extreem slecht. Fruit en groente schijnt dan nog wel goed te zijn, hoewel volgens de een moet ik het warm eten en is rauwe groente niet goed, volgens de ander moet ik juist rauwkost eten.
Brood, moet ik het nu wel of niet eten. Je zou van dit alles gestoord worden. Behalve….wanneer je luistert naar dat wat je eigen lichaam aangeeft. We zijn geen eenheidsworsten en wat voor de een goed is, is voor de ander misschien niet.  Ik denk dat je eigen lichaam aangeeft wat je wel of niet kunt verdragen, en wat dan bovendien belangrijk is, is het eten met mate. De “slechte” dingen zijn niet slecht als je die maar eens af en toe nuttigt. En de goede producten zijn ineens niet meer goed wanneer je er veel te veel van binnen krijgt.
Ik weet wanneer ik gewone kaas eet, dat ik darmkrampen krijg en daar niet blij van wordt. Het heeft toch wel even geduurd voordat ik die link gelegd had. Ik weet nu dus, als ik de verleiding niet kan weerstaand dan weet ik wat de gevolgen zijn.
De arts in het ziekenhuis adviseerde mij om een hoge dosis Q10 te slikken, daar zou ik met mijn klachten baat bij hebben. Ik heb dat gedaan, en zelden heb ik zo’n slechte periode gehad als tijdens die periode. Ik ging op onderzoek uit, en werd van kluitje naar het riet gestuurd, de leverancier beweerde dat ik dan de afwijking niet had die (ook wetenschappelijk) was vastgesteld. Toen ik verder op internet ging zoeken bleek dat meer mensen negatieve ervaringen hadden met Q10, terwijl dat overal ontkent wordt.
Wanneer je veel moe bent, dan kan het zeker geen kwaad om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen en te ontdekken of daar een boosdoener in zit.  En dat geldt voor veel klachten, slecht slapen, veel verkouden zijn.
En dat 8 uur slapen, ik ken mensen die met heel weinig slaap zich heel goed voelen, en uiteraard kennen we allemaal de mensen die daarin tegengesteld zijn. Dus ontdek wat jouw slaappatroon is waar je je het beste bij voelt. En daarin mag je best eens experimenteren en het is anders te doen dat je gewend bent. Kijken wat er dan met je gebeurt.
Kortom ontdek waar jij je prettig bij voelt, en experimenteer daarmee.  Luister naar wat er verteld wordt en kijk/ervaar of dat voor jou klopt. Neem niet alles klakkeloos aan en sla niet door.  Deel jouw ervaring met anderen, maar dring jouw “methode” niet op, want die ander zit anders in elkaar en heeft recht op zijn/haar eigen ontdekkingen en ervaringen wat goed is voor deze persoon. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als wat voor jou goed is. Succes met deze ontdekkingstocht die volgens mij je leven lang duurt!

DSC_0004

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Wat is waar?

  1. Toos zeggen:

    Je hebt het weer mooi verwoord; je weet inderdaad niet meer wat je moet geloven.
    Dus: inderdaad: luisteren naar je lichaam , dat is de beste graadmeter.

  2. Patricia Mols zeggen:

    Helemaal mee eens Diana en mijn zoektocht is ook al heel lang, haha! Denk het nu gevonden te hebben….totdat ik toch het idee krijg dat ik weer iets mag veranderen!
    En dat slapen….enkele uurtjes is voor mij genoeg maar of dat nu ook werkelijk voor mijn lijf goed is??….men zégt namelijk dat je je gewicht niet onder controle hebt als je kort slaapt/laat gaat slapen…..eerlijk gezegd ben ik ook dat zoetjesaan dus weer aan het veranderen maarrrr…….een vastgeroeste gewoonte heeft cola nodig om los te weken en laat ik dat nu eigenlijk nooit gebruiken (lees: drinken). Ieder mens is anders; ik ga op m’n gevoel af; lijkt me idd het beste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *