Ik loop o.a. op groene stroom

Mediteren, mindfulness, ik heb ze gevolgd, diverse trainingen. De beste meditatiecursus van voor mij die gebaseerd waren op de grondlegger Osho, omdat er nl. een actief deel in zat en daarna een rustig deel. Dat paste wel bij me. Andere cursussen heb ik ernstig gevolgd, mijn best gedaan en ik durfde het niet te zeggen: maar het deed niets. Ik voelde niets, maar dat hoeft blijkbaar ook niet, ik ervoer niets, voelde me niet rustiger, niet uit mijn hoofd (zat ik daar dan in?) en sliep ook niet beter, dat was namelijk niet mogelijk: ik sliep (en slaap) al erg goed.  En eigenlijk voelde het als falen.
Maar toen ik van de week met mijn camera op een krukje in het veld zat, wachtend tot er een insect bewoog zodat ik die met mijn camera op beeld kon vangen, dacht ik: dit is toch ook meditatie. Wanneer ik in de tuin zit en wacht en kijk naar die vogel in bad en daar intens van geniet, als ik wandel in het bos, op de hei.  Ik kan me bijna niet gelukkiger voelen dan op zo’n moment. Alle problemen van mezelf, van de wereld, ze zijn er even niet. Mijn accu laadt op, en het is zo dichtbij en zo simpel. Mijn accu heeft gewoon groene stroom nodig.  Maar op andere stroom laadt mijn accu ook op. Als ik aan het poetsen ben. Het is niet mijn hobby, maar ik vind het ook niet vervelend. Ik doe het we volgens vaste rituelen en ritme en doe het niet graag anders. Het is een werkmeditatie. Fysiek word ik wel moe (ene keer doe ik meer dan de andere keer, dus gradatie van vermoeidheid is ook wisselend), maar toch is mijn accu dan weer geladen. Ook zo simpel.
Ik heb er nog één, gemasseerd worden, daar kan ik zo enorm intens van genieten, dat is ook een vorm van meditatie, overgave en genieten, mijn accu laadt op.
En nu ik weet dat dat voor mij meer vormen van meditatie zijn, maar er ook zijn die voor mij niet werken. Van het laatste wordt dan soms gezegd: je bent er nog niet aan toe.  Zelf denk ik dat het simpeler is, er zijn vele vormen van meditatie, voor de een werkt dit en voor de ander dat. De kunst is om ze bij jezelf te herkennen. Ik hoef niet langer op zoek te gaan, ik hoef geen cursus te volgen, ik heb ze gevonden. Wat een bevrijding! ? 

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *