Anoniem Solliciteren ?!

Onlangs hoorde ik reclame over anoniem solliciteren. Het was voor mij iets nieuws en voelde in eerste instantie een beetje als misdaad anoniem, of secondlove. Hoewel het daar natuurlijk helemaal niets van doen heeft, merkte ik voor mezelf dat het dat een gevoel oproept van stiekem, iets verbergen te hebben. Het prikkelde me ook en het bleek dat het niet zo nieuw is, en simpel: zonder opgaaf van persoonlijke gegevens om discriminatie tegen te gaan. Met name onbewuste discriminatie.
Ik krijg wel eens sollicitatiebrieven waar de geboortedatum weggelaten is.  En voordat ik naar de kwaliteiten ga, ga ik rekenen, oh, toen die school af, daar de eerste baan, die zal ongeveer zou oud zijn. Terwijl, leeftijd doet er niet toe, de monteur die wij in ons bedrijf zoeken, is niet leeftijd gebonden, maar wel in kennis en kunde, in voorkomen. Afkomst is ook niet relevant, maar Nederlandse taal spreken en redelijk kunnen schrijven dat wel. En ik schrijf redelijk schrijven, want menig goede technicus is dyslectisch. En onze klanten willen graag goed verholpen storingen en dat de werkbon dan niet in perfect Nederlands is, is minder belangrijk. Maar ze moeten elkaar wel begrijpen onze monteur en onze klant.
Aan de andere kant, stel dat ik zelf solliciteer. Behalve dat ik tig jaar ervaring meebreng, wil ik graag dat de ander weet dat ik vrouw ben, 55+. Dat ik dus werk- en levenservaring meebreng.  Een foto, die zou ik niet plaatsen, omdat ik denk dat ze meteen mijn “defect” oog zien en daarop oordelen.
Dus…toch wel wat anoniem.

In mijn zoektocht op internet begrijp ik dat er nog te weinig onderzoek is naar het effect van anoniem solliciteren.  Ik kan me voorstellen dat het werkt wanneer je een baan hebt waar je veel sollicitanten op krijgt.  En dat je dan gaat schiften, dat zoeken we wel, dat niet, en dan je laat verrassen wie er achter die c.v. zit. Voor de vacatures die wij zo af en toe hebben, komen geen honderden sollicitanten. Maar gelukkig hebben we er ook maar 1 nodig!
Zoek je nog een leuke technische baan? Kijk dan even hier: http://www.savona.nl/nl/vacatures/

Solliciteer je als engeltje, blijk je toch een bengeltje

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *