Hoe krijg ik mijn zin?

Allergisch ben ik ervoor. Waarvoor? Nou zo’n uitnodiging voor een seminar met als titel: Hoe krijg ik mijn zin? Op 11 juni leert xxx u de fijne kneepjes van het gelijk krijgen. Een prachtig programma vol retorisch gereedschap om uw klant, uw collega of uw baas in te pakken.

Natuurlijk lees ik dat door mijn gekleurde bril van dit moment, en het is vast niet zo bedoeld als ik het oppak. Maar een cursus in manipuleren, je zin krijgen, je baas in pakken. Moeten we op die manier samenwerken? Er zijn boeken over dergelijke thema’s verschenen. Maar het komt zo anders over dan ik vind dat het zou moeten. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat je assertief moet zijn, voor jezelf op moet komen, dat je jouw goede ideeën niet zomaar van tafel moet laten vegen. Dat je je collega’s, klanten, leveranciers en wie nog meer op hun verantwoordelijkheden moet wijzen. Ja, ja en nog eens ja.
Maar de fijne kneepjes van het gelijk krijgen leren…..maakt je dat gelukkig, kom je daarmee verder ?  Wanneer je gelijk hebt, hoef je het niet meer te krijgen, toch?  Misschien is het soms nodig mensen te overtuigen van je gelijk. Maar is dat om je zin te krijgen? Of wie of wat is daarbij gebaat?
Tijdens mijn opleiding bij het IHC leerde ik: dingen die je doet moeten goed zijn op drie niveaus. Micro, Meso en Macro. Het moet goed zijn voor jezelf; het moet goed zijn voor je (directe) omgeving; en het moet goed zijn voor de wereld, het universum het groter geheel. Of als het goed is voor jezelf, mag het zeker niet slecht zijn voor de andere twee niveaus.
De titel van dit seminar doet me denken dat je maar op één niveau werkt. Misschien pak ik het veel te kort door de bocht op. Maar ik zou willen pleiten dat wat je ook doet, dat je rekening houdt met alle drie de niveaus. En onbewust doen we dat vaak ook. Je wilt niet dat wat goed is voor jezelf dat dat anderen schade berokkend. Goed zijn voor jezelf wordt vaak vanuit materialistisch oogpunt bekeken, betere baan, grotere huis, auto, meer geld. Maar soms word je zoveel rijker van de glimlach die je van binnen kunt maken, omdat er op de andere twee niveaus iets positiefs gebeurt.  Hoe gelukkig kunnen we ons voelen wanneer we iets doen waar onze geliefde blij van wordt? Dat is rijkdom.

Misschien zou ik wat kunnen leren op dat seminar, maar doordat ik mijn gekleurde bril op heb is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om daar heen te gaan….

bril

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Hoe krijg ik mijn zin?

  1. anita zeggen:

    Mooie woorden en inderdaad waar denk ik! Ik had er nog nooit van gehoord, van die drie niveaus.
    Maar ik neem het mee. Bedankt! Groetjes,Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *