Het moet kloppen op drie niveaus

Tijdens mijn opleiding aan het IHC (tegenwoordig LKA) leerde ik dat dat wat je doet goed moet zijn op drie niveaus, micro, meso en macronivo. Ofwel dat wat je doet moet goed zijn voor jezelf, voor je directe omgeving en voor het groter geheel. Ik neem deze zienswijze vaak mee:
Is dat wat je doet goed voor jezelf of ben jij iemand die zichzelf wegcijfert, zich leeg geeft, een pleaser is. Dan is het misschien wel goed voor je omgeving, maar je omgeving heeft er niets aan wanneer je niet goed voor jezelf zorgt. Wat is dat goed voor jezelf zorgen? Ik merk dat daar verschillende ideeën over bestaan. Het een zal niet slechter zijn als het ander, maar ik denk dat je ook daar naar het totaal moet kijken. Goed voor jezelf zorgen is goed voor je lijf en leden zorgen, voeding, beweging, rust. Maar ook luisteren naar je intuïtie, je gevoel volgen, geen dingen doen die tegen je waarden en normen ingaan.  En soms is het lastig, heb je niet in de gaten dat je iets doet dat eigenlijk niet goed is voor jezelf.  Roofbouw sluipt er soms in. Maar ook signalen negeren waarvan je achteraf wel weet dat je ze gehad hebt.  Ik wist dat die baan niet goed voelde, maar ik heb het toch gedaan….. mijn eerste gevoel klopte, ik had het beter niet kunnen doen.
Meso niveau, goed voor je directe omgeving. Soms doe we dat te veel, en soms vergeten we het. Je directe omgeving zijn de mensen direct om je heen, je gezin, je familie, vrienden, collega’s. Waar ligt de grens? Goed voor je omgeving zorgen betekent eveneens grenzen aangeven, goed zorgen betekent niet altijd alleen maar klaar staan en ja zeggen. Maar betekent ook mensen hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen. Eerlijk zijn, tijd vrij maken voor elkaar, voor elkaar zorgen. Hoe breed kan dit gaan? Nooit zo breed dat je niet meer goed voor jezelf zorgt!
Marco niveau, wanneer is het voor het groter geheel. Onlangs discussie op de radio gehoord, pensioenfondsen die in wapenhandel investeren. Ben ik dan als deelnemer medeverantwoordelijk en wat kan ik doen?  Vaak betekent goed voor het groter geheel, geen schade berokkenen. Maar mooier is natuurlijk wanneer je een bijdrage kunt leveren. Moet je daarvoor grootse dingen doen? Ik denk van niet, misschien zit het juist in het kleine, ogenschijnlijk onzichtbaar.  Wanneer iedereen zo denkt en handelt, is het een grotere bijdrage.  Ook hier komen waarden en normen terug.  Het groter geheel het klinkt zo……groots, is het dan niet mooi dat we daar allemaal invloed op uit kunnen oefenen?

Soms worden verleid door de andere niveaus. Toen ik onlangs voor een baan werd gevraagd bij een groot opleidingscentrum werd ik verleid alsof ik daarmee goed voor mezelf zou zorgen (meer salaris, carrière), ook het groter geheel deed mee, mijn bijdrage daar was echt wel goed voor het geheel. Meso niveau werd eigenlijk over geslagen, tenzij je daar de organisatie in laat vallen. Want dat was de groter verleider, mijn bijdrage was nodig, ik was nodig. En ik had de neiging alleen daar naar te kijken.
Maar gelukkig vroeg ik de tijd en kwam er achter dat het voor mijzelf niet goed was, zo voelde het om allerlei redenen, meso niveau, mijn directe omgeving was ook niet enthousiast. Op Marco niveau hoef ik dan niet meer te kijken, ik weet dat ik de juiste beslissing genomen heb.

Regelmatig vinden we het lastig, om te zorgen dat het op alle niveaus klopt. Toch heeft het meestal te maken bij bij onszelf te blijven en ons niet te laten verleiden door beloften op slechts één niveau.
Ik wens je toe dat je de verleidingen kunt weer staan en de realiteit op alle niveaus kunt zien en vandaar uit handelt

Vlinder kent  eveneens 3 niveaus, rups, pop en vlinder. Daar zal die zelf net zo veel mee bezig zijn, denk ik..:_)

Vlinder kent eveneens 3 niveaus, rups, pop en vlinder. Daar zal die zelf net zo veel mee bezig zijn, denk ik..:-) Oplettende lezer attendeerde mij dat een vlinder ook nog een eitje is geweest, 4 stadia…ik ben dus duidelijk geen bioloog.

 

 

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *