Hemelvaart..

Ik vind hemelvaart wel lekker duidelijk. Het is een van de vrije dagen waarvan ik begrijp waarom, want dat zit in de naam. Ik bedoel, kerst weten we meestal nog wel, geboorte van, Pasen wordt al lastiger, eerst op goede vrijdag overleden en dan met Pasen de verrijzenis. Pinksteren is een hele moeilijke, uitstorting van de heilige geest.  Dan heb je nog iets als drie koningen, ga je katholieke feestdag invoeren in google dan komt er nog heel veel meer. In Belgie kennen ze ook meer katholieke feestdagen waarop zij vrij zijn dan wij Nederlanders, maar wij hebben dan wel weer een 2e kerstdag, die zij niet hebben. Wat ik dan ook apart vind de geboortedag ligt vast, logisch, mijn verjaardag is ook steeds op dezelfde dag. Maar die sterfdag die is steeds op een andere datum…uhh…  Dat ging ik ook opzoeken en dat blijkt niet zo simpel, maar de basis: Grof gezegd valt Pasen op de eerste zondag na de volle maan na het begin van de lente (21 maart), maar geheel nauwkeurig is die definitie niet. De christelijke kerk gebruikt (van oudsher) een iets ingewikkeldere methode
En dat komen we eigenlijk toch weer terug in de oertijd waarin de natuurelementen bepalend waren voor de feestdagen en komt alles weer goed.
Omdat we zo’n gemengd land hebben, met gelovigen in allerlei geloven, niet gelovigen zou ik zeggen ga terug naar de oertijd. Kies voor feestdagen die voor iedereen gelden, midwinter (kerst), midzomer, oogstfeesten, lentefeesten, herfstfeesten. En laat mensen die de feesten die bij hen geloof horen willen vieren zelf een vrije dag nemen?  Ik hecht waarde aan tradities en rituelen, ik geloof dat juist in onze tijd belangrijk is om momenten met elkaar te vieren. Maar vrij te zijn op dagen waarvan (bijna) geen mens weer weet waar het voor staat, dat vind ik vreemd. Maar vandaag gaan we een dagje hemelvaren en stil staan bij de zin en onzin daarvan.

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *