Doel, zingeving en verwachtingen…

Voor mij liggen doel en zingeving dicht bij elkaar, en het heeft ook  te maken met verwachtingen. Het is een ingewikkeld triootje. Het lijkt simpel, maar wanneer je er over filosofeert met iemand, of alleen met jezelf dan merk je dat het complex is.
Ik had voor mijn gevoel een doelloze periode en dat voelde niet lekker.  Ik miste een doel, en voelde dat als zinloos, futloos, enzovoort. Een paar mensen in mijn omgeving gaven terug dat dit juist het leven is, zonder doel te kunnen leven. Maar ik kon het zo niet ervaren. Maar ik wist wel dat er een verschil is tussen een doel na streven in de vorm van carrière, materie en het doel wat ik miste.  Doel heeft toch ook weer te maken met zingeving in mijn leven.  Zo heb ik wat afgeworsteld, de vraag of het juist goed was waar ik in zat, of toch maar niet. Wat een doel dan zou moeten zijn, wat zingeving dan zou moeten zijn.
Tot ik van een goede vriend het volgende citaat ontving:

Wie innerlijk gelukkig en actief is, wie vreugde ervaart in zichzelf en een innerlijk doel heeft, is  werkelijk de volmaakte mysticus. Hij vindt bevrijding. (Bhagavat Gita).


En ik begreep mezelf weer wat meer, zonder doel leven is voor mij geen leven, maar het gaat om een innerlijk doel en nog de andere dingen die erbij staan erbij: gelukkig, actief, vreugde ervaren. Hier draait het om. Die verbinding was ik “even” kwijt. En zonder te weten wat dat innerlijk doel nu precies voor moet stellen, is dit het wat mij zin in het leven geeft.
En ja tegelijkertijd met deze gedachten/filosoferen kwam het hebben van verwachtingen voorbij. Verwachtingen hebben leidt tot teleurstellingen en dat leidt weer vaak tot lijden.  En ik kan wel roepen dat ik geen verwachtingen heb, maar kan ik zonder verwachtingen zijn?  Ik kan wel vaker toetsen of ze reëel zijn.  En ja ik weet ook dat wanneer ik ze niet meer zou hebben, mijn leven een stuk makkelijker zou worden. Maar vooralsnog lukt het me niet, en ik geloof ook niet dat mensen totaal zonder kunnen zijn.  Maar ze meer relativeren zou voor veel mensen al een uitkomst zijn!
Het zijn onderwerpen waar ik heel wat blogteksten mee zou kunnen vullen, misschien komen deze thema’s nog eens voorbij, maar verwacht er niet te veel van….. 🙂

 

 

Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Doel, zingeving en verwachtingen…

 1. Natascha Oudmaijer zeggen:

  Bedankt voor jouw stukje en ik lees dat ik gelukkig niet de enige ben die met een aantal dingen worstelt. Momenteel zit ik in de ziektewet kan mijn werk niet meer doen. Er is een arbeidsdeskundige ingeschakeld om te zeken naar vervangend werk.
  Komt een stukje invulling van de dag kijken, ik ben geen mens die alleen maar zit. Vandaag heb ik voor mezelf besloten om mijn droom los te laten, een droom die ik eigenlijk altijd al heb gehad. Het doet er dan even niet toe wat die droom dan is, mijn leven stond in teken van deze droom en loslaten doet pijn. Maar mijn verstand zegt dat het beter is voor nu…ik kan geen teleurstelling meer aan op het moment. Ik trek me terug met mijn woorden op fb, vandaag heb ik de laatste geplaatst en in plaats daarvan ben ik aan mijn vierde boek begonnen. Daar word ik op het ogenblik gelukkig van en innerlijk een gelukkiger en rustiger mens. Veel liefs Natascha

  • Diana Kors zeggen:

   Dank je wel Natascha voor jouw delen! Innerlijke doelen, rust, vreugde, geluk, dat is soms aan de buitenkant niet te meten, maar onbetaalbaar waardevol!.
   Liefs terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *