Brengers en halers..

Op het industrieterrein waar wij vlakbij wonen zit een oud ijzer bedrijf, en die hebben een container voor de poorten staan. In die container kun je je oud ijzer afval gooien. En dat wordt ook veelvuldig gedaan, en volgens mij ook veel spul dat niet tot het oud ijzer hoort, of niet volledig. Als ik er voorbij fiets dan zie ik oude fietsen, koekasten, wasmachines, rekjes, bakjes…je kunt zo gek niet noemen of het ligt er wel eens in.  Er staat niet bij wat de bedoeling is maar iedereen schijnt het te weten.  Wat ik ook altijd zie wanneer ik er langs fiets, zijn mensen (meestal mannen) die er niet iets ingooien maar iets uithalen. Zoekend in de bak naar iets bruikbaars, verdwijnt er zo weer veel uit de bak. Ik zou wel eens een dagje in de bosjes willen zitten en het allemaal aanschouwen. Want ik denk als ik voor de bosjes ga zitten, dat het dan niet gebeurt.  Maar dat is invulling van me, misschien hebben de halers niet zo’n schroom.

Vanuit de bosjes stiekem kijken

Vanuit de bosjes stiekem kijken

Maar fascinerend vind ik het wel, je hebt de brengers, en halers, en alles wat niet gehaald wordt, daar doet het bedrijf iets mee. En volgens mij zit er vaak iets tussen waar ze weinig mee kunnen, maar wat wel opgeruimd wordt.
Heerlijke balans toch, brengers, halers en   opruimers. Ze kennen elkaar niet, hoeven niet te betalen voor het afval en zoals ik het vaak bekijk hebben voornamelijk de halers veel plezier. De vraag of het thuisfront van de halers net zo gelukkig is met deze actie als het thuisfront van de brengers, die als het goed is wat opgeruimd hebben.
Eigenlijk jammer dat dit alleen voor het oud ijzer lijkt te gelden. Voor ander afval moet bij de stort betaald worden, iedere keer weer meer. Maar zouden daar ook niet heel veel halers rond kunnen lopen? Of is het daar echt onbruikbare zooi?  In mijn ogen bij het oud ijzer is het ook echte zooi.
Als het goed is zou de redelijke spullen niet op de stort terecht komen maar bij een kringloop winkel of bij een rommelmarkt. Dus zou het daar wel anders kunnen?
Maar het doet me toch wel denken aan de ruilmarkt, waar ik steeds vaker wat van hoor. Ik heb een kwaliteit/dienst/product en ruil dat voor een kwaliteit/dienst/product die jij hebt.  Dat wat bij de oud ijzerbak anoniem gebeurd, iets meer in structuur. Misschien gaat de € eens overbodig worden, geen bank en geen belegging meer nodig..
Leuke materie om eens over te filosoferen!

oudijzerbak

 

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Brengers en halers..

  1. Patricia Mols zeggen:

    Idd leuke materie Diana; wellicht al een thema voor onze “dames-verdieping”?! E.e.a. wat je schrijft zet me weer aan het “denken”. Dankje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *