2 of 3 uur reistijd naar de weekendarts en ophalen medicijnen

Afgelopen november was ik in Egypte en bezocht het project dat ik mee steun, een schooltje is gerealiseerd, de wens is een gezondheidscentrum.
Ik wil de status van de gezondheidszorg niet vergelijken met die van Nederland, ik weet daar veel te weinig van en ik denk (oke weet) dat in vergelijking met Egypte wij zeer zeker niet mogen klagen. Maar één van hun argumenten was dat ze zover moesten gaan als er iemand ziek was. En dat kan ik me voorstellen, als je ziek bent, niets zo vervelend als moeten reizen. Nu heeft in Egypte altijd iemand in jouw buurt wel een auto, familie/vrienden helpen elkaar altijd, de bus is voor de allerarmsten gratis, en echt extreem ver is het ziekenhuis niet.
Terug in Nederland krijgen wij bericht van SHoko dat de huisartsenpost sluit, we moeten voortaan naar Veldhoven, en de medicijnen zullen ergens midden in Eindhoven te halen zijn.
Eerst leg ik die brief weg, totdat het later tot mij doordringt. Zolang ik niet behoeftig ben, heb ik er niet zo veel last van. Hoe vaak ben ik bij die huisartsenpost geweest? Vroeger, toen de kinderen klein waren, ja toen wel. Ohh, niet aan denken, helemaal naar Veldhoven, terwijl jij ze zo’n zorgen maakt over je kind dat zo ziek is. Voordeel? Je zit naast het ziekenhuis, alleen jammer dat wij altijd in Tilburg naar het ziekenhuis gaan, dat rijdt namelijk veel sneller dan naar Veldhoven.
Het verbaast me dat ik de vooraankondiging of discussie van dit alles gemist heb. Ik was waarschijnlijk te veel met andere zaken bezig. Is dat zo? Wanneer ik met anderen spreek, die hebben dat ook niet meegekregen.
Ik vraag me af of de steun die ik in Egypte geef, niet beter in onze eigen regio kan stoppen? Natuurlijk willen we graag goede zorg,  en die is in Nederland goed.  Ik begrijp dat het vooral met een tekort aan personeel te maken heeft, en niet zo zeer een financiële kwestie, hoewel ik ook lees dat het niet rendabel is om het in stand te houden, dat lijkt toch wel op een centenkwestie. Ik vind het een verarming dat de zorg in het weekend zo uitgekleed wordt.  Vroeger was het goed toegankelijk, toen werden steeds meer drempels opgeworpen en nu? En zolang er niets aan de hand is valt het allemaal wel mee, maar je zou maar eens doodziek naar Veldhoven moeten, daarna naar Eindhoven voor je de medicijnen. Je zou maar zelf niet kunnen rijden en afhankelijk zijn van anderen of  hoe moet je het dan gaan doen?(met de auto via Maxima Veldhoven naar Catharinaziekenhuis is 1 uur, 50,4 km aldus google, met openbaar vervoer is het 45 minuten naar Maxima Veldhoven en  van Maxima naar Catharina, wederom 45 minuten, hoop wel dat je de puf hebt om stukken te lopen, dus 2 uur reistijd v.v.  met de auto, 3 uur reistijd v.v. met het openbaar vervoer om een dokter bezoeken in het weekend)
Ik ben gewoon verbaasd dat dit er zomaar ineens was. (voor mij dan toch)

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op 2 of 3 uur reistijd naar de weekendarts en ophalen medicijnen

 1. knippels loek zeggen:

  Lieve Diana,
  Je doet goed werk daar in Egypte en het is inderdaad soms vreemd gesteld met de zorg in Europa.
  Hier in Frankrijk zie ik dat ook gebeuren: we wonen dichtbij een dokterspost. Onlangs vroeg iemand me of er nog kerkdiensten waren in onze kerk.
  Ja, eens in de drie maanden want onze pastoor moet 15 dorpen bedienen!!
  Hoop dat het wat de gezondheidszorg betreft hier niet gaat gebeuren: de aftsanden zijn groter dan in Nederland en we hebben een geweldige burgemeester die er alles aan doet om de dokterspost en de kleine school open te houden.
  Voor hoe lang? Ik heb geen idee.

  Hartegroet

  Loek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *