Wet van Snuf; wat je geeft ontvang je terug.

Onlangs heb ik een lezing bijgewoond van Jos Burgers, over zijn boek, De wet van Snuf.  De wet van Snuf is het boek van zijn hand dat gaat over geven. Wat je geeft krijg je terug is de ondertitel. Tijdens de lezing ging het over onvoorwaardelijk geven, geven zonder iets terug te verwachten. En dat vind ik lastig te pakken. Ik geloof namelijk niet in onvoorwaardelijkheid. Ik geloof wel dat je altijd iets doet om er iets voor terug te krijgen. Vaak doen we dat onbewust, om bevestiging, herkenning en waardering te krijgen, om aardig gevonden te worden. Dat zijn meestal onbewuste processen. En daardoor zeggen/denken mensen vaak dat ze iets onvoorwaardelijk doen.  Maar gelukkig niet. Het zou niet goed zijn om onvoorwaardelijk te geven. Met geven, zonder iets terug te willen creëer je namelijk een schuld bij de ander. Wanneer deze niet inlost kan/mag worden krijg je scheve verhoudingen. Schuld hebben is niet fijn. Daarom willen we liever niet alleen maar ontvangen.  Als we ons bewust zijn dat we geven om te ontvangen, dan word je alleen maar rijker van.  Maar dan kom ik dus op een lezing waar ze het hebben over onvoorwaardelijk geven, en dat nog wel in zakelijke context. Gelukkig werd het me snel duidelijk; het gaat hier niet om wat ik onder onvoorwaardelijk geven versta. Hier wordt bedoeld dat het geen ruilhandel is.  Niet ik doe dit voor jou en dat verwacht ik dat terug. Toen ik dat duidelijk had, begreep ik de Wet van Snuf. Die volgens mij zeer bruikbaar is bij zakelijke contacten.  En het gaat hier niet om het traditionele flesje wijn dat met kerst gegeven wordt. Maar je juist daarin onderscheiden. Iets geven op een moment dat de ander het niet verwacht. Een stap meer zetten voor de klant.  In het boek laat Jos Burgers aan de hand van een a-b-c zien wat je kunt geven. Ik zou het liefst hier zijn abc gaan herhalen, zoveel herkenning zit daar in. Maar ook hoe simpel het is, hoe lastig dat het soms is om het door te voeren. Dat moet je eigenlijk ook niet alleen doen maar met elkaar. Neem iedereen week een letter en kijk met je team wat jij van dat thema waarmaakt.

Ik word er vrolijk van als ik het lees, en vooral omdat het als zo’n natuurlijke manier voelt om dit soort acties toe te passen.

Onze Snuf heet Quanto :-)

Onze Snuf heet Quanto 🙂

Getagd . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Wet van Snuf; wat je geeft ontvang je terug.

  1. Loek Knippels zeggen:

    Heel herkenbaar. Zo bestaan er ook enkele regels (wetten) rondom vriendschap. Veel vrienden geven om te ontvangen. Of de mythe van de vriendschap: je voelt aan wat de ander nodig heeft. Dat proces herkennende, lijkt het me een echte uitdaging om hiermee aan de slag te gaan.

  2. Ronald Kaijim zeggen:

    Bedankt voor deze blog. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt naar dit boek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *