Tevreden met mezelf

Onlangs postte ik op facebook: vandaag zo’n dag dat ik tevreden ben met mezelf. En dat leverde nogal wat reacties op, op facebook openbaar maar ook privé berichtjes. En dat maakte dat ik er nog eens wat meer over na ging denken. Ik was bewust tevreden over mezelf en niet met mezelf. Wat met mezelf heeft voor mijn gevoel meer te maken met behaalde prestaties. Terwijl tevreden zijn met mezelf daar los van staat. Ongeacht de prestaties ben ik tevreden met mezelf. Er kwam ook een vraag, waarom?  En mijn reactie was: zomaar. En dat was ook zo. Ik kon geen reden benoemen waarom ik nu net die dag dat gevoel had van tevreden met mezelf.
Wel besefte ik dat het een heel fijn gevoel is en dat het voor mij te maken heeft met rust in mezelf. De rust om tijdens de honden uitlaten bezig te zijn met de honden uitaten. En niet met mijn gedachten overal te zijn, behalve bij het uitlaten van de honden. Vooral ’s ochtends ken ik dat.  Al vroeg aan de wandel en genieten van de rust die er dan nog is. Tevreden zijn met mezelf zorgt ervoor dat ik geniet van het kopje koffie en hem niet argeloos naar binnen giet. Maar tevreden zijn met mezelf heeft eigenlijk alles te maken met geen negatieve oordelen hebben over mezelf. Het is goed zoals het is.   Het hoeft niet meer, het hoeft niet beter. Ik besef dat alles wat ik doe dat dat voor mij op de best mogelijke manier doe.  Het besef dat ik het niet iedereen naar de zin kan en hoef te maken. Het besef dat ik de verantwoordelijkheden die ik moet nemen, neem. Maar eigenlijk is het vooral het gevoel van vrijheid. Vrij mens zijn. En vrij mens zijn betekent niet er op los leven, lak hebben aan regels en wetten. Maar vrij mens zijn betekent dat je je beseft dat je in alles wat je doet een vrije keus hebt.  En vooral dat laatste besef maakt dat ik me heel tevreden kan voelen.  Dat wat me ooit allemaal overkomen is, wat me nog zal overkomen zijn zaken waarin ik een keus had en heb.

Genieten..

Genieten..

Misschien niet zozeer de keus in wat ons overkomt, maar wel hoe we met dat wat ons overkomt omgaan. Leuke/fijne dingen die ons overkomen, dat is meestal het probleem niet, maar de minder fijne dingen. Blijf je je rot voelen of maak je de keus er het beste van te maken. Creatief zijn, in oplossingen en mogelijkheden denken. Keuze maken betekent consequenties. De consequenties van de keuze zijn voor ons. En daar hebben we niet altijd zo’n zin in, of misschien hebben we bij het maken van de keus nog niet goed beseft wat de consequenties kunnen zijn. En eigenlijk zijn we gelukkige mensen want soms kunnen we op keuzes terug komen. Het was toch een verkeerde stap..  Soms is het onmogelijk om terug te komen op keuzes. Maar dan hebben we wel de keus hoe we daar dan mee omgaan.
En dat is vrijheid! Zelf de kwaliteit van je leven kunnen bepalen. En dat beseffen maakt dat ik tevreden ben met mezelf. Zonder oordelen, weten dat dat wat er voor mij in het leven zit dat ik er dat ook uithaal. Los van wat anderen daarvan denken en vinden.
Ik wens iedereen toe dat hij bij tijd en wijlen beseft: ik ben tevreden met mezelf.

 

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *