Mensen (onverwachts) fotograferen

Wanneer je als fotograaf mensen fotografeert krijg je al snel te horen, privacywet…, zonder dat mensen precies weten wat het inhoudt. En menig organisatie is bang geworden, privacywet en doen liever niets meer dan het risico lopen op…
Laat ik vooropstellen dat ik voor iedere foto die op mijn website staat toestemming heb.  Natuurlijk! En dat heeft weinig met privacywet te maken maar met goed fatsoen.

Grappige van onverwachts mensen fotograferen, b.v. bij een evenement waar ik gevraagd ben foto’s te maken. Dan heb je een paar categorieën mensen, je kunt denken aan mensen:
– die graag op de foto staan  die daar duidelijk in zijn en je dat laten merken
– die graag op de foto staan,  die daar niet duidelijk in zijn, je dat toch  wel laten merken
– die het niet uit maakt
– die zeggen dat ze niet graag op de foto staan, maar eigenlijk wel graag op de foto willen
– die niet graag op de foto willen en zorgen dat ze er ongemerkt zeker niet op staan
– die echt niet op de foto willen; en gewoon even verdwenen zijn

En al die soorten mensen hebben hun eigen gedrag, voortkomend uit de oorzaak van wel/niet op de foto willen. Soms zeer serieuze redenen, vaker vanuit onzekerheid, en ook om juist op te vallen, aandacht te vragen.
Die laatste categorie heeft meestal het leukste gedrag, van hard roepen ik wil niet op de foto, tot theatraal weglopen, maar niet ver genoeg e.d.  Voor de foto’s zijn ze voor mij minst interessant, ik houd van authentieke foto’s en zij voeren vaak een toneelspel op. En dan zeggen: ik had nog zogezegd dat ik niet op de foto wilde, en die foto kom je later op ieder social media tegen 😊

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *