Kracht naar kruis

Ken je dat, denk je je leven enigszins onder controle of in balans te hebben, gebeurt er iets waardoor je leven ineens volledig op zijn kop staat. We plannen maar, we bedenken maar, en uiteindelijk, moeten we ons overgeven aan de golven van het leven. En dat kan zowel positief als negatief zijn. De kunst van leven is volgens mij, om mee te gaan met die golven. Accepteren wat er komt, en niet met achterover leunen en laat maar waaien.  Maar dealen met dat wat komt, positief of negatief.

Ik denk dat ik niets vreemds vertel, want het is het leven. Door een file op je weg, ben je later, misschien wel te laat op je werk of je afspraak, je dag loopt anders… En je druk maken, ik zal ook niets nieuws vertellen dat dat niet helpt.
We zijn wel geneigd te streven naar harmonie en balans in ons leven. Vaak vinden we het prettig te weten wat er komen gaat. En hoewel per mens verschillend, verrassingen zijn leuk, maar te veel, of te groot, haalt ons uit balans.
Maar te sterke routine ook, een kabbelend leven is vaak niet het meest spannende leven, maar niet iedereen heeft behoefte aan een spannend leven.
En in welke categorie je ook hoort, het leven laat zich niet leiden.

Mijn moeder had vroeger de uitspraak: je krijgt kracht naar kruis. En kruis stond dan voor de ellende die op je pad kon komen. Maar ze had wel gelijk. Wanneer mensen iets overkomt, iets ingrijpends, dan zal men daar vrijwel altijd op een goede manier mee omgaan. Misschien niet altijd in ogen van de omstanders. En dan zeggen mensen: ik vind het zo knap wat je doet, hoe je er mee omgaat. Ik zou dat nooit kunnen. En dat laatste is flauwe kul. Als jou iets overkomt kun jij dat ook. Dat is het kracht naar kruis verhaal. Ga je er vooraf over nadenken, dan denk je serieus dat jij dat niet kunt, maar dat is niet waar, jij kunt het ook. Als het jou overkomt dan kan jij daar op jou manier goed mee omgaan.

En dat vind ik nu zo mooi aan het leven. Je weet nooit helemaal wat er gaat komen, en vaak is dat maar goed dat je dat niet weet. Maar dat wat je pad komt: je krijgt kracht naar kruis, en je kunt het, op jouw manier, maar zonder twijfel: je kunt het.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *