Kleuren binnen de lijntjes…

Zowel zakelijk als privé kleuren we nog altijd binnen de lijntjes, en dat stopt ons creativiteitsproces. Ooit moesten we op de (kleuter-)school binnen de lijntjes kleuren. En ik geloof dat dat goed was voor de ontwikkeling van onze motorriek. Maar op een of andere manier houden we dat onze hele leven vast, kleuren binnen de lijntjes, de bloemetjes rood, de blaadjes groen. Later heb ik creatieve cursussen gevolgd, waar het eigenlijk niet de bedoeling was dat je creatief zou zijn. Nee de bedoeling was dat je het voorbeeld, gemaakt door de cursusleider, namaakt. En dat vond ik altijd lastig, ik wilde graag een beetje mijn eigen draai eraan geven, maar dat werd me niet vaak in dank afgenomen.
Gelukkig komen nu wel cursussen op mijn pad waarbij ik mag doen wat ik zelf wil. Op dit moment is dat Vedic Art. ( zie www.vedic-art.be)  Heerlijk is het om je eigen proces in creativiteit te volgen ongeacht het resultaat. Het gaat er niet langer om iets perfect neer te zetten in juiste verhouding En juist daardoor kan ik “gek” doen, eens iets uit proberen.  Voor dansen is dat voor mij biodanza, geen pasjes, maar de beweging volgen die de muziek mij ingeeft, met dat wat mijn lijf kan.  Mensen die mij op facebook volgen weten dat ik onlangs een cursus fotografie gedaan heb. En ik besef dat ik de techniek nodig heb. Maar waarom me aan de goedgekeurde compositie houden?  Het gaat erom dat ik vastleg wat ik op dat moment leuk vind. Het resultaat is van ondergeschikt belang en dat maakt het resultaat soms verrassend en soms is er maar één die het mooi vindt, en dat ben ik dan zelf. Maar het geeft me wel energie  meer uit te proberen, het anders te doen dan anders, eens iets te doen dat ik nog nooit deed.  Wat een resultaat kan geven dat ik nooit bereikt had wanneer ik rigide vast hield aan de regels der fotografie.
In het bedrijfsleven hebben we er ook last van dat we nog altijd binnen de lijntjes kleuren en soms  binnen de lijntjes moeten kleuren. Dat weerhoud ons ervan creatief te denken, oplossingen te zien en uit te proberen. Misschien lukt het niet…..maar die ene keer dat het wel lukt kan wel eens een gouden idee zijn.
We zijn het volk dat opgevoed wordt met: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Maar we moeten juist buitengewoon doen. Probeer maar eens bij een brainstormsessie: je gaat de ander niet afkraken en monddood maken door steeds maar te zeggen: dat kan toch niet, dat lukt ons niet, wat een stom idee enzovoort…  Maar doe het tegenovergestelde: wat een geweldig idee, we kunnen ook dat doen, of zus of zo en zo ontstaan de ideeën die we nodig hebben of zo wordt onze klant verrast dat hij beseft: daarom moet ik bij deze leverancier zijn. Dat vraagt een kwetsbare houding en soms worden we daarin teleurgesteld. Maar vaker zullen we juist de energie voelen die het ons geeft, de stroom komt weer opgang en zo komen we weer eens ergens, waar we anders nooit gekomen zouden zijn. Ga de uitdaging aan en ga eindelijk eens buiten de lijntjes kleuren, de motoriek van is ons al optimaal!

DSC_0001

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Kleuren binnen de lijntjes…

  1. Patricia Mols zeggen:

    o zo waar en heerlijk om buiten de “lijntjes” te gaan!! Genieten van het jezelf zijn; jezelf voelen en jezelf leren kennen/ervaren….oftewel…volg de stem van je hart!
    Thx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *