Ander daglicht…?

Naarmate je ouder wordt komen gebeurtenissen in een ander daglicht te staan.  Vooral omdat je zelf door je ervaringen anders tegen die dingen aankijkt.
Maar ook de tijdsgeest laten dingen veranderen en brengt je (mij) soms aan het twijfelen:  toen ik klein was hadden wij een Pastoor B. Een hele aardige man, en wanneer hij bij ons kwam ging ik bij hem op schoot, want dan kreeg je een rolletje drop die (ik denk) uit zijn broekzak kwam. Ik heb er absoluut geen vervelende herinneringen aan.  Dezelfde pastoor liep over de markt en ik bleef net zo lang dralen tot het lukte om net voor de stroopwafelkraam te zeggen, dag meneer pastoor. Wetend dat ik dan zo’n zakje koekkruimels kreeg.  In de tijd van nu kan dit niet meer. Terwijl ik denk dat hij oprecht was, er hing geen enkele spanning omheen, ik heb nooit iets vervelends gemerkt.  Als in de media negatieve berichten voorbij komen, dan betrap ik mezelf op het negatief idee, hij zou toch niet….
Nee niet alle geestelijken hadden slechte bedoelingen!

Ander verhaal stamt ongeveer uit dezelfde tijd: ik zat op de lagere school en daar waren we bezig met een project tegen het roken (toen al ?) Ging over het na-apen, met een poster van een aap die aan het roken was.  En een van de opdrachten was dat je aan volwassenen moest vragen waarom ze rookten.  Zal best lastig zijn geweest voor mijn ouders die beiden rookten. En toen onze huisarts op bezoek was, bedacht mijn moeder dat ik het hem moest vragen. Schoorvoetend (was in mijn verlegen tijd) vroeg ik het.  En ik kreeg een ongelooflijke donderpreek dat God de tabaksplant niet voor niets geschapen had. Een preek die veel  indruk gemaakt heeft, blijkt al uit feit dat ik het nu  nog zo goed weet.  Ik heb het niemand meer durven vragen.  En ik denk dat de tabaksindustrie hem graag als woordvoerder gehad zou willen hebben, want tegen zijn preek was niets in te brengen. Maar was dit voorval in deze tijd gebeurd, dan had ik waarschijnlijk gezegd, dat God toch niet bestaat, dat hij met een beter argument zou moeten komen. Maar in deze tijd had ik de kans voor die vraag niet gekregen, een huisarts die op huisbezoek komt, koffie drinkt, een sigaretje rookt….uitgestorven dat soort huisdokters.

Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Ander daglicht…?

  1. Ans zeggen:

    Dat was toch Dokter Osse ☺️ In mijn ogen een lieverd als hij kwam nam hij de tijd, dat kon toen blijkbaar ook. En ook onze Pastoor B dan ben ik ook erg naïef geweest ? kreeg ook altijd een rolletje drop.
    ?

  2. anita zeggen:

    Mooi geschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *