Een mens is altijd weer in staat om het lijden om te buigen

Ik wil een blog schrijven, maar over alledaagse dingen, het past niet, het leven is niet alledaags nu. Over de ellende, over regels, over regels die niet nageleefd worden, over angst, verdriet, gemis. Over het idee dat ik nu tijd zou hebben om dingen te doen waar ik anders geen tijd voor had. Dat dat maar een idee is, voor mij is het niet zo, Over dingen die anders zijn, dat ik het haar van mijn man en zoon knip (nouja knippen, tondeuse erover), over dat het zo heerlijk mooi weer is? Over dat ik mensen en bijeenkomsten mis?
Ergens is er heel veel te schrijven over van alles wat er nu gebeurt, maar ergens durf ik niet. Bang iemand te kwetsen die in een veel lastigere/moeilijkere situatie zit dan ik. Waar corona toegang tot het huis heeft verschaft, of waar ouder(s) misschien nu wel zieker zijn van eenzaamheid dan dat ze ooit van corona zullen worden.
Bang om te ontdekken dat ik niets anders kan dan me aan regels houden omdat ik geen Florence Nightingale in mij heb. Dat dat nu ook niet ontwaakt.
Maar eigenlijk ook bang om te denken over  daarna, na deze crisis. Ben ik veranderd, is de wereld veranderd, vind ik dat dat moet voor mezelf, of vinden anderen dat ik dat moet? Leren we de lessen?
Ik zou willen troosten, maar heb de woorden niet, ik zou moed in willen spreken, maar ik weet niet hoe. Liefst, liefst zou ik de oplossing voor dit alles weten, zodat aan al het lijden een eind komt. Terwijl we weten dat aan lijden nooit een eind komt, het hoort bij mens zijn. Eén ding weet ik zeker een mens is altijd weer in staat om het lijden om te buigen, te stoppen, actie te nemen zodat lijden weer leiden wordt.  Maar ik weet ook dat als je nu diep in de put zit door dit alles, dat het ongelooflijk moeilijk is omdat te kunnen zien. Mijn moeder zei altijd, een mens krijgt kracht naar kruis, en ik heb eerder in mijn blogs geschreven, ik geloof daar in.  En ik hoop dat een ieder in welke situatie dan ook die kracht mag ervaren!

1 Reply to “Een mens is altijd weer in staat om het lijden om te buigen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *