Bescheiden of toch maar beter van niet?

Deze ochtend stond een artikel met deze kop in de krant.

krant van vandaag

En ik kan het beamen dat deze uitspraak klopt.  Tijdens mijn werk ben ik ze tegengekomen. In mijn tijd bij het NOAB (Nederlandse Orde voor Administratie en Belastingkantoren) zeiden we onderling: de ondernemer die net gestart is en met een dikke auto komt aanrijden: neem die maar niet aan als klant want dat geeft meestal ellende. Eerst geld verdienen, dan uitgeven, dat is de volgorde.
Echter andersom kom ik het ook tegen: de ondernemer die zich veel te bescheiden opstelt en daarom niet tot bloei en groei komt. Wat is dat toch? Is het de angst om beschuldigt te worden van grootheidswaanzin of machogedrag? Is het een keus om bescheiden te blijven en daarmee zichzelf en ook anderen tekort te doen?  Is het onze calvanistische inslag: doe maar gewoon dat is gek genoeg?
In Amerika wordt daar wel anders over gedacht. Daar mag je trots zijn op wie je bent en wat je gepresteert hebt.  Maar hier; hier doen we dat  niet. Hier blijven we op  bescheiden op de achtergrond, steken we ons hoofd niet boven het maaiveld uit. Echter wie dat wel doet is vaak veel succesvoller, zonder dat daar arrogant gedrag uit voortkomt, zonder dat we onuitstaanbaar worden of grootheidswaanzin krijgen.
Zo was ik eens op cursus bij een fotograaf, die me vertelde over zijn collega; zijn collega had bij hem op de opleding gezeten en was een zeer succesvol international gevraagd fotograaf geworden. En zegt hij, het ergste is: hij is helemaal niet zo goed; sterker nog soms levert hij echt slecht werk. Maar hij weet het altijd zo te draaien dat mensen toch enthousiast zijn en lovend zijn over zijn werk. De man waar ik op cursus was, was bescheiden gebleven, en in verhouding veel minder succesvol.
Door alle voorbeelden die ik voorbij heb zien komen heb ik toch wel geleerd, dat succesvol zijn niet altijd leidt tot een gelukkiger leven. Dat bescheidenheid niet leidt tot gewenst succes. Voor succes is het vaak nodig om uit je comfortzone te komen, voor je gedachtengoed uit te komen en dat te verkondigen. Als je wat te bieden hebt, of dit nu betaald werk is, vrijwillgers werk is, het maakt niet uit. Wanneer je wat te bieden hebt: kom uit de schaduw en ga in de schijnwerpers staan, niet omdat je grootscheidswaanzin hebt, dat je machogedrag vertoont maar omdat je wat te bieden hebt!

Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *